Baş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Baş ağrısına ne iyi gelir?


Google News

Yayınlama: 3 yıl önce

Son güncelleme: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Baş ağrısı sebepleri nelerdir? Şiddetli baş ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Sürekli baş ağrısı ve halsizlik durumunda baş ağrısına ne iyi gelir? Baş ağrısı çeşitleri nelerdir?

Baş ağrısı nasıl geçer? Baş ağrısı neden olur? Küme tipi baş ağrısı nedir? Halk arasında en çok yaşanan sağlık şikayetlerinden biri baş ağrısı...

Zaman zaman yaşanan baş ağrıları, hemen her yaştaki insanda gözlenebilir. Aynı zamanda kadınlarda, erkeklere oranla daha sık yaşandığı da kabul edilen bir gerçek. Bazı baş ağrısı türleri ise günlük hayatı tamamen olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Baş ağrısına ne sebep olur? Şiddetli baş ağrısı nasıl geçer? Enseden gelen baş ağrısı nasıl geçer?

Baş ağrısı ile henüz tanışmamış insan yoktur dersek yanlış söylemiş olmayız. Sürekli baş ağrısı ve halsizlik hemen hemen herkesin yaşamının bir bölümünde tanışmış olduğu bir sağlık şikayeti... Kimi zaman 3 gündür geçmeyen baş ağrısı bazen koca bir haftamızı bize zehir edebilir.

Baş ağrılarının %96’sı zararsız olarak tanımlanırken geri kalan kötü huylu baş ağrısı çeşitleri, erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğu durumları içerir.

Peki tansiyon baş ağrısı sebebi olabilir mi? Uzmanlara göre evet, tansiyon baş ağrısına sebebiyet verebilir. 

Baş ağrısı sebepleri nelerdir? Gerilim tipi baş ağrısı nasıl geçer? Sürekli baş ağrısı neden olur?

Baş ağrısının sebepleri nelerdir sorusuna verilecek yanıt baş ağrısının çeşidine göre farklılık gösterir.

Örneğin; primer tipi baş ağrılarında, genetik olarak yatkın kişilerde, çevresel etkenler beyinde bir aktivasyona sebep olur.

Bu aktivasyon, beyin damarlarında genişlemeye neden olur ve kimyasal maddeler ortaya çıkar. Bunlar sinirleri uyararak ağrıya sebep olur.


Baş ağrısı nasıl tehlikeli olur? Baş ağrısı neyin belirtisi?

Sekonder tip baş ağrılarının altında ise çok farklı sebepler yatıyor olabilir.

Örneğin enfeksiyonlar (sinüs, kulak, beyin zarı iltihapları), kan damarlarındaki hasarlar (anevrizma, malformasyonlar, damar tıkanıklıkları), tümörler, hipertansiyon sebeplerden yalnızca birkaçıdır. Bu nedenle sekonder tip baş ağrılarının nedeninin teşhis edilmesi hayati önem taşır. 

Bununla beraber kadınlarda regl döneminde sıkça baş ağrısı yaşanabilir. Bunun haricinde stres de önemli bir sebeptir.


Lodos baş ağrısı yapar mı?

Halk arasında en çok merak edilen konulardan biri de lodosun baş ağrısına sebep olup olmadığı konusu. Bazı uzmanlar lodosun, migren ve sinüzit ağrılarını tetiklediği yönündeki görüşlerini öne sürse de kimi uzmanlarsa lodos sonrası baş ağrısı şikayeti yaşadığını belirten bireylerin tedavileri sonucunda psikolojik sayılabilecek bulgular elde ettiklerini öne sürmekte. 


Sekonder tip baş ağrısı nedir? Nelere yol açar?

Beyin tümörü veya beyin anevrizmaları şiddetli baş ağrısına sebep olur.

Bu tarz durumlarda yaşanan baş ağrısı kafa içi hacmin sınırlı olmasına ve ortaya çıkan lezyonun kafa içi basıncında artışa sebep olmasındandır.

Omurganın boyun bölgesindeki kısmı servikal omurga olarak adlandırılır.

Servikojenik baş ağrıları bu bölgedeki omurların yıpranmaya başlaması ve omurilik kanalına baskı oluşmasından kaynaklanır. 

Bu sağlık sorununu yaşayan kişilerde baş ağrısına ek olarak şiddetli bir boyun ağrısı da yaşanabilir.

Bazı ilaçların yanlış kullanımı da baş ağrısını tetikleyebilir.

Özellikle ağrı tedavisinde kullanılan ilaçların gereğinden fazla kullanımı veya ani olarak ilacın yarıda bırakılması baş ağrısına neden olabilir.

Meninksler beyin ve omuriliği çevreleyen zar biçimindeki koruyucu yapılardır. Bu zarların iltihaplanması menenjit olarak adlandırılır.

Menenjit gelişimi sonrasında bireylerde şiddetli baş ağrısı yaşanabilir.

Bazı kişilerde travma sonrasında baş ağrısı oluşabilir. Baş bölgesinde yaşanan düşme, trafik kazası veya kayak yaralanmaları gibi travmalardan sonra

post travmatik olarak isimlendirilen baş ağrısı oluşur.

Solunum havası sinüs adı verilen boşlukları doldurarak nemlenir ve ısıtılır. Bu bölgelerde iltihaplanma olması durumunda yüz bölgesindeki bu boşluklarda 

basınç oluşur ve baş ağrısını tetikler.

Spinal baş ağrıları, beyin omurilik sıvısının azalmasına bağlı olarak oluşur. 

Bu nedenler haricinde yapılan bazı çalışmaların sonucunda kadınların doğumdan sonraki ilk bir hafta içerisinde baş ağrısı yaşadığı tespit etmiştir. 

Postpartum baş ağrısı olarak isimlendirilen bu baş ağrısı, östrojen seviyesindeki farklılaşmadan dolayı oluşur.

Doğum sonrası östrojen seviyesinin azalması depresyon ihtimalini de arttırmaktadır.

Östrojen oranında ek olarak stres, uyku düzeninin bozulması, halsizlik gibi etkenler de baş ağrısını büyük oranda tetikler.


covid baş ağrısı yapar mı


Baş ağrısına ne iyi gelir? Baş ağrısı için hangi doktora gidilmeli?

Eğer siz de sık sık baş ağrısı problemi yaşıyorsanız halk arasında "Başı sımsıkı sarmak", "Sıcak suyla baş yıkamak", "Kulaktan duman üflemek" vb. gibi bazı doğru bilinen yanlış uygulamaları uygulamak ve bekleyerek boşa zaman kaybetmek yerine ilk olarak doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Başı ağrıyan kişi ne zaman mutlaka doktora başvurmalı sorusunun cevabı şöyledir:

Ağrı sürekli ve artan şiddette ise

İlk kez ağrıyla tanışan kişinin yaşı 10’un altında, 50’nin üstündeyse,

Daha önce yaşanan ağrının şiddeti, şekli değiştiyse, tedaviye cevap vermiyorsa,

Uykudan uyandırıyorsa

Işığa karşı hassasiyet, bulantı ve kusma gibi belirtiler eşlik ediyorsa

Ateş veya boyun sertliği ile birlikte baş ağrısı varsa

Baş ağrısı şimdiye kadar hayatında karşılaştığı en şiddetli ağrıysa ve ağrı bir fiziksel aktivite sırasında (ağır bir yük kaldırmak, cinsel ilişki) ortaya çıkmış ya da şiddetini arttırmışsa mutlaka doktora gitmek gerekir.


Covid 19 baş ağrısı yapar mı?

Şayet daha önce Covid 19 vakası atlattıysanız ve önceden yaşamadığınız kadar sık ölçüde baş ağrıları ile boğuşmaya başladıysanız elbette akla ilk gelen sorulardan biri de "Koronavirüs baş ağrısı yapar mı?" sorusu... Covid 19'un ilerleyen dönemlerde şiddetli baş ağrılarına sebep olduğu konusu henüz uzmanlar tarafından tam olarak kanıtlanmış değil. Uzmanların görüşü ise bu ve benzeri sorulara net bir yanıt verebilmek için biraz daha zamana ihtiyaç olduğu yönünde...


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
Baş ağrısı Sarımsak Lodos