Saçta kepek neden olur? Saçta kepek nasıl geçer? Kepeğe karşı ne iyi gelir?


Google News

Yayınlama: 3 yıl önce

Son güncelleme: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Saçımda kepek bitmiyor, bir türlü kepekten kurtulamıyorum mu diyorsunuz? Bu derdinize çözüm yolları bulduk ve bu yazıda toparladık.

Saçımda kepek bitmiyor, bir türlü kepekten kurtulamıyorum mu diyorsunuz? Bu derdinize çözüm yolları bulduk ve bu yazıda toparladık.

Saçta kepek sorununuz var ve bir türlü kurtulamıyorsanız bilinenin aksine kepek şampuanlarından uzak durmakta fayda var. Omzunuzda sürekli karşılaştığınız minik beyaz döküntülerden elinizin altında olan ve kolayca ulaşabileceğiniz yiyecek ve içeceklerle kurtulabilirsiniz.

Ciddi bir rahatsızlık olmasa da görüntüsüyle oldukça rahatsız eden kepek önlem alınmasını mecbur hale getiren bir durumdur.

Saçtaki kepek, çevreye yağlı, kirli ve bakımsız saç izlenimi verir. Bu sebeple kepek sorunu kişinin çevresine karşı utanç duyabileceği bir sorun olur.

Saçtaki kepek sorunu tıpta bir cilt hastalığı olarak geçer. Saç derimiz sürekli olarak kendini yeniler ve yeni deri üretir. Banyoda veya saç taranırken ölü deriler saçtan atılır. Ancak kimi insanlarda saçın kendini yenileme hızı daha fazladır. Çıkan ölü derilerin sayısı artar ve bunlar saç diplerine yapışır.

İşte saçlar arasında kalmış olan bu ölü deriler hiç de hoş karşılamadığımız misafir olan kepeklerdir.


Saçtaki kepek oluşumu neyden kaynaklanır?

Bilinenin aksine saçınızın bakımsız olmasından ya da saçınızı az yıkadığınız için kepek oluşmaz. Düzenli olarak saç temizliği ev saç bakımı yapan kişilerde de kepek görülür. Bunun sebebi yukarıda da bahsettiğimiz gibi saç derisinin kendini normalden daha hızlı yenilemesidir. Saçtaki kepeğe neden olabilecek diğer faktörler ise şöyledir:


Saçta kepeğe neden olan faktörler...

Bir egzama çeşidi olan Seborik Dermatit adlı cilt problemi; saç derinizde kabuklanmaya ve yağlanmaya neden olur.

Bu da saçtaki kepek oluşumuna sebep olur.

Bu egzama çeşidi saç derisinin haricinde kulak arkası, göz kapakları ve buru kenarlarında da kabuklanmalara sebep olabilir.

Cildinizde yağlı, kızarık, kabuklanmış beyaz ya da sarı pullara sebep olabilir.

Saçları az yıkamanın aksine saçlarınızı çok fazla yıkamak kepek oluşumunu hızlandırır.

Saçınızı çok fazla yıkamanız saç derinize zarar verir ve tahriş eder.

Saç derisi kendi ürettiği yağa beslenebilmek için belirli bir oranda ihtiyaç duyar. Sıkça yıkadığınız saçınız bu yağı kaybedecek ve tahriş olacaktır, bu tahriş de saçınızda kepeklenmeye yol açacaktır.

Günlük saç bakımında ve saç şekillendirmede kullandığınız saç bakım ürünlerinin içinde bulunan maddeler kepeklenmeye yol açar. Saç spreyi, jöle, briyantin gibi ürünlerin içeriğine dikkat edin ve kepek yapmayacak maddeler bulunan ürünlerden kullanmaya özen gösterin. En önemli çözüm yolu ise bu ürünlerin kullanımı olabildiğince azaltmaktır. Çok da göz önünde bulundurmadığımız dış etkenler saçta kepeğe yol açabilir. Aşırı soğuk ya da sıcak hava, nemsiz ortamlar saç derinizi tahriş edebilir ve derininin pul pul dökülmesine sebep olabilir.

Bir diğer cilt problemi olan sedef hastalığa da kepeğe neden olabilir.

Vücuttaki su oranın azlığı ve yanlış beslenme kepeklenmeye yol açar. Bol su tüketerek saç derinizdeki nem oranını arttırarak ve dengeli beslenerek saçınızdaki kepeklenmeyi önleyebilirsiniz.


Saçta kepek neden olur?


Kepek Neden Oluşur?

Daha çok dış etkenlerin nedeniyle saçta derisindeki kontrolsüz yağlanma ya da kuruma saçta kepek oluşumunu tetikler. Kepek problemi saç derisinin zayıflığından,saç derisinin kendisini gereğinden fazla hızlı yenilemesinden ve dış etkileri azaltacak bakımı yapmamaktan kaynaklanır. Bu cilt probleminde en önemli konu saç derisidir ve saçtaki kepek iki çeşittir: Yağlı kepek ve kuru kepek.


Peki saçtaki kepeğe ne iyi gelir?

Saç derisini nemlendirecek ve güçlendirecek bileşenlere ulaşmak sandığımız kadar zor değil. Saçınızı toz, duman ve kimyasal etkenlerden kurtaracak birçok besin vardır. Bu besinler sadece kepeği yok etmekle kalmaz aynı zamanda kepek önleme yolunda çok etkilidir. Tüm bu yararlı besinleri tek bir amaç altında toplayacak olursak bu amaç saç derisinin sağlığını korumaktır.


İşte kepek önleyici ve saçtaki kepeği giderici yararlı besinler, organik karışımlar...


Yoğurt, Bal ve Limon Maskesi


Saçtaki ph dengesini sağlanması için limonun asidik özelliği size yardımcı olacaktır. Bal ve yoğurdun nemlendirici özelliği sayesinde saçınıza doğal yolla nem kazandırabilirsiniz. Bu karışımı haftada iki kez uygulamanız kepek sorununuzu çözemeye yardımcı olacaktır.


-1 yemek kaşığı bal

- 1 yemek kaşığı limon suyu

-Yarım su bardağı yoğurt


Tüm ürünleri homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın ve saç diplerinden başlayarak saç uçlarınıza doğru masaj yaparak uygulayın.30 dakika bekledikten sonra saçlarınızı şampuanla yıkayın.


Nane Yağı ve Yeşil Çay


Saç derisinin yağ dengesini düzenler ve içerdiği antioksidanlar sayesinde saçınızı mikrobik etkilerden korur.


-3 damla nane esanslı yağ

-1 fincan demlenmiş yeşil çay

-1 çay kaşığı elma sirkesi 


Malzemeleri ılık suyla karıştırın ve saç derinize masaj yaparak bu suyla saçlarınızı yıkayın.


Muz, Bal, Limon ve Zeytinyağı Maskesi


Kuru saç derisinin tam anlamıyla giderilmesini sağlar. Saçtaki kepek için kesin çözümdür.


-1 yemek kaşığı bal

-2 adet muz

-1 yemek kaşığı limon suyu 

-1 yemek kaşığı saf zeytinyağı 


Muzları tamamen ezin ve diğer malzemelerle birlikte macun haline gelene kadar karıştırın. Saç derinize masaj yaparak uygulayın ve 30 dakika beklettikten sonra ılık suyla saçlarınızı yıkayın. Bu karışım kepek önlemede en çok tercih edilen yöntemdir.


Kepeğe karşı ne iyi gelir?


Elma Sirkesi


Su bardağının çeyreği kadar elma sirkesini ve yine aynı miktarda suyu karıştırın. Spreyini kullanabileceğiniz bir şişeye doldurun ve saçlarınıza püskürtün.

Saçınızı havluyla sardıktan sonra 30-45 dakika bekleyin ve ılık suyla durulayın. Bu yöntemi haftada iki kes uygulamaya özen gösterin. Elma sirkesinin içinde bulunan doğal asit saç derinizin Ph dengesini düzenleyerek kepek oluşumunu engelleyecektir.


Tuz


Günlük hayatımızda yemeklerimizde kullandığımız sofra tuzu kepek önleyici olarak bize yardımcı olabilecek bir diğer besindir. Saçınızı şampuanlamadan önce saçınıza biraz tuz serpin ve masaj yaparak tuzu saç derinize iyice yedirin. Kuru ve kepekli saç derinizin hızla iyileştiğini görebileceksiniz.


Ağız Temizleme Suyu


Saçınızı şampuanlayın ve daha sonra ılık suyun içine karıştırdığınız ağız bakım suyuyla saçınızı durulayın. Daha sonrada günlük saç kreminizi uygulayın.

Ağız bakım suyu mantar karşıtı olduğu gibi kepek önlemeye de yardımcıdır.


Aspirin


Kepek önleme çalışmalarında kullanılan salisik asit, aspirinin içinde mevcuttur.2 adet aspirini ezin ve günlük şampuanınızın içine karıştırın. Bu şampuanla saçınızı bir kez yıkayın ve sonrasında normal şampuanla saçınızı yıkayın ve durulayın.


Hindistan Cevizi Yağı


Duş almadan önce 5-6 yemek kaşığı hindistan cevizi yağıyla saçınıza masaj yapın.20 dakika kadar bekledikten sonra saçınızı günlük şampuanınızla yıkayın.

Saçınıza yoğun nem sağlayacağı gibi içerdiği hoş kokusuyla da hindistan cevizi yağını istediğiniz sıklıkta kullanabilirsiniz. Saçtaki tahriş edici maddeleri yok eder ve kepek oluşumunu engeller.


Saçtaki kepeği önlemek için nelere dikkat etmeliyiz?

-Saçlarınızı çok sık yıkamaktan kaçının. Saç derinizin yağ dengesini koruyabilmek için en az 2 gün aralıklarla saçınızı yıkamaya dikkat edin.

-Saç tipinize göre şampuan seçmeye dikkat edin. Kepek önleyici özellikler içeren şampuanlardan saçınız yağ tipine göre olanlardan seçmeye özen gösterin.

-Şampuanınızı sürekli değiştirmekten kaçının.

-Saçınızı tararken tarağınızı derinize değdirmeyin. Sert harekelerle saç taramak saç derinizin kalkmasına neden olur ve kepek oluşumunu arttırır.

-Saçlarınızın hava almasına özen gösterin. Sıkı topuzlar ve at kuyruğu gibi saç şekillerini sürekli kullanmayın.

-Saçta kepek oluşumunu tetikleyen faktörlerden biri de strestir. Stresi kontrol edebilmek size bu süreçte yardımcı olacaktır.

-Günde en az 2 litre su içmeye dikkat edin.




Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
Saç Kepek