Nasıl kilo verilir? Hızlı ve sağlıklı kilo vermenin yolları nelerdir?


Google News

Yayınlama: 3 yıl önce

Son güncelleme: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Kilo nasıl verilir? Hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek için yapılması gerekenler nelerdir? Uzman diyetisyenlerimiz sizler için en etkili yöntemleri derledi.

Pandeminin bize kattığı en büyük sorunlardan biri: Kilo aldık!

Pandemide koskoca bir yılı geride bıraktık. Bu sürecin bizden eksilttikleri kadar kazandırdıkları da var: kilolar!

Uzun bir süredir evlerimizde kaldık. Tamirat işlerini hallettik, mutfak dolaplarını yeniledik, kendimize yeni hobiler edindik. Başta gayet hoşumuza giden bu süreç artık bizi sıkmaya başladı ve kendimizi yemeklerin başında bulduk. Sınırlarımızı aştık desek yeri var. Bugün herkesin başında ne yazık ki aynı dert var: Çok kilo aldık!


Bu kiloları vermek için neler yapabiliriz?

Düzenli uyku, düzenli beslenme ve düzenli spor!

Kilo vermek için yapılacak ilk iş bugün de yerim yarın başlarım psikolojisinden bir an önce kurtulmak. Daha kaç pazartesi geçecek? Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeyi vazgeçilmez bir alışkanlık haline getirmek kilo vermenin en önemli kurallarından bir tanesi.

Etrafımızdakilere eşlik etmek yerine 'hayır' diyebilmek özgüvenimize katkı sağlayacaktır.


Kilo verme hedefimizi 12'den vurabilmek çin 12 altın kural:

1) İnanmak! Kilo verenlerden hiçbir eksiğinizin olmadığına ilk öne siz inanmalısınız. Başarmanın ilk kuralı izleyecek olduğunuz yola ve kendinize inanmaktır. Kilolardan kurtulmak için kesin ve emin adımlar atarak zayıflama sürecini başlatın. İlk önce niyet sonrasında diyet.

2) 10 ayda alınan kiloları 10 günde vermeye çalışırsanız mağlubiyeti başlamadan kabul etmiş olursunuz. Şok diyetler uygulanarak hızlı kilo vermeye çalışmak sağlığınıza zarar vereceği gibi sonrasında hızla verdiğiniz kiloları aynı hızla tekrardan almanıza neden olur. Vücut endeksinize, günlük yaşam rutininize göre uzman destekli diyet listenizi oluşturmalısınız. Her vücudun ihtiyaçlarının ya da fazlalarının farklı şekilde olabileceğini de unutmamak lazım.

3)Uyku süreniz kilo verme sürecinde en önemli etkenlerden biri olarak karşımıza çıkar. Günde 8 saatten fazla,7 saatten az uyumamaya özen gösterin. Düzensiz uyumak, gerektiğinden daha az ya da daha fazla uyumak kilo kontrolünü olumsuz etkiler.

4) Uyandıktan hemen sonra bir şeyler yiyebilmeyi kendinize alışkanlık haline getirin. Dolu bir bardak suyunuzu içerek güne başlayın bu vücudunuzu güne başlatmak için ilk komut olacaktır. Sonrasında sağlıklı küçük atıştırmalıklarla sindirim ve boşaltım sisteminizi çalışmaya başlatın. Öğünlerin baş tacı olan kahvaltı ilk sırada olmak üzere asla öğün atlamayın. Unutmayın! Ara ya da ana öğünlerini atlayan kişi kilo almaya mahkumdur.

5) Özellikle son zamanlarda yapılan çalışmalarda eşit miktarda kalori almalarına rağmen 6 öğün beslenen kişilerin 3 öğün beslenen kişilerden daha hızlı kilo verdiği görülmüştür. Sık sık yiyerek midenizi dolu tutmalı ve bir sonraki öğünde daha az ve yavaş yemeye kendinizi hazırlamalısınız. Düzenli ara öğünler sayesinde kan şekerinizi dengede tutarak ansızın gelen tatlı krizlerinizin önüne geçebilirsiniz.

6)Yemek sürenizi olabildiğince uzun tutun! Beynimize tokluk hissi ortalama 20 dakikada ulaşır. Besinlerinizi yavaş yiyerek ve iyice çiğneyerek hem yediklerinizden aldığın keyif arttırın hem de kilo vermeyi kolaylaştırın.

7)Rafine şeker olarak da bilinen işlenmiş şekerden uzak durun. Kan şekerinizde ani değişimlere yol açan rafineri şeker bu sebeple tekrar tatlı yeme isteğinizi arttırır. Şeker ihtiyacınızı mevsim meyvelerinden karşılamaya özen gösterin. Şekerin fazlasının yağa dönüştüğünü unutmayın!

8)Tabak sıyırmaya, yemeğin suyuna ekmek bandırmaya son! Hem fazla ekmek yemenize hem de farkında olmadan yemekteki yağı fazladan tüketmenize yol açar. Yemeklerinizi kendiniz yapmaya ve sebze ağırlıklı olmasına dikkat edin. Örneğin 1kg'lik sebze yemeğine 2 yemek kaşığından fazla yağ koymamaya çalışın üstelik etli yemekleriniz de yağ kullanmanıza gerek de yok.

9) Metabolizmayı hızlandırmak için fiziksel aktivitenizi arttırmaya çalışın. Diyetinizin etkinliğini arttırmak için kendinize düzenli egzersiz planları yapın. Düzenli egzersiz kilo verdikten sonraki kilonuzu koruma programınızda da size yardımcı olacaktır. Daha da önemlisi düzenli egzersiz yapmak endorfin ve seratonin hormonlarının salgılanmasını sağlar: Mutluluk!

10) Kurubaklagil, kepekli tahıllar ve lifli besinler tüketmeye özen gösterin. Bu besinlerde bulunan lifler midedeki tokluk hissini arttırır ve diyetinize uyumunuzu kolaylaştırır. Kabızlığı önlemekle beraber tansiyon, kolestrol ve şekeri de kontrol altından tutmak da bu besinler size yardımcı olacaktır.

Aynı zamanda soyulmadan yenebilen sebzeleri ve kabuklarıyla tüketebileceğiniz meyvelere porsiyonlarınızda ağırlık vermeyi unutmayın. Bu konudaki uzmanlarımızın da dediği gibi: Ne yersek ona dönüşürüz.

11) Fazla besin alımını engellemek, kilo vermek ve verilen kiloları korumak için bol su için ve sıvı besinler tüketmeye gayret edin. Yetişkin bir bireyin günde ortalama 3 litre su tüketmesi gerektiğini unutmayalım. Suyun haricinde tüketebileceğinizi meyve çayları, maden suyu ve ayran gibi içecekler de sıvı alımında size ölçünüzün koruduğunuz takdirde yardımcı olacaktır. Vücuttaki %20'lik su kaybının ölümle sonuçlanabileceğini unutmayın.

12) Diyet listenizde olmayan bir yiyeceği çok yemek istiyorsanız az bir miktarda yemekten kaçınmayın. Ancak o yiyecekten alınan enerjiyi daha fazla yürümek gibi aktivitelerle harcamaya çalışın. Yememeniz gereken bir yiyeceği tükettiğinizde onu takip eden öğünleri salata ve yoğurt gibi daha düşük enerjili besinlerle oluşturun. Unutmayın! Bir kerecik yemek değil aynı şeyi sürekli yemek kilo aldırır.



Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
Kilo Kilo verme Kalori Kadın Erkek Güzellik Zayıflama