Kimler oruç tutmayabilir, hangi durumlarda oruçtan muaf olunur?


Google News

Yayınlama: 4 yıl önce

Son güncelleme: 4 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Ramazan ayının başlamasıyla beraber farz olan ibadet orucundan kimlerin muaftır ve hangi durumlarda oruç tutulmayabilir diye merak ediyorsanız tüm detaylar haberimizde...

İslam dünyasında Müslüman olan, ergenlik çağına ulaşmış ve akıl sağlığı yerinde olan herkes İslam'ın kurallarından sorumludur.

Bahsedilen özelliklere sahip olan her Müslüman'a Ramazan ayında oruç tutmak farzdır.

Farz olan oruç ibadetini yerine getiremeyecek olan kişilere İslam dininde birçok kolaylık sağlanmıştır.

Bakara suresinin 184. ayetinde oruç ibadetinin farz kılınışı ve oruç ibadetiyle ilgili tüm detaylar anlatılmıştır.

Oruç tutmak isteyen Müslümanların hepsi aynı şartlarda oruç tutamadığı için konuyla alakalı birçok  kolaylık sağlanmıştır.

Kronik hastalıkları olan, sağlığı yerinde olmayanlar, yaşlılar, hamileler, zor şartlarda çalışanlar ve yolculuk yapmak zorunda olanlar gibi pek çok kişi oruç ibadetini yerine getiremeyebilir veya getirmekte zorlanabilir.

İşte bu istisnai durumlar için İslam dininde sağlanan kolaylıklar ve yapılacakları bu haberimizde sizler için yazdık.

Herhangi bir geçerli nedeni yokken kasten orucunu bozmak veya oruç tutmamak günahtır.

Geçerli sebep olmaksızın oruç tutmamak ya da orucu bozmanın kefaret olarak cezası vardır.

İstisnai durumlarda oruç tutmamak veya orucu bozmanın cezası yoktur. Bu durumda tutulamayan oruçların kazası yapılmalıdır.

Peki bu istisnai durumlar nelerdir? İşte cevaplar...



Kimler oruç tutmayabilir?


Hastalık: Oruç tuttuğu için vücut sağlığı bozulan veya var olan hastalığı oruç sebebiyle şiddetlenen kişiler, daha sonra

kaza etmek şartıyla orucu bozabilir veya oruç tutmayabilir.


Hamilelik veya emzirme: Hamile olan kadınların oruç tuttuğu zaman hamileliği zorlaşıyorsa, kendisinin veya çocuğunun sağlığı bozuluyorsa orucunu daha sonra kaza etme şartıyla tutmayabilir. Bu durum bebeklerini emziren anneler için de geçerlidir.


Yaşlılık: Yaşı ilerlemiş olan kişiler, oruç tutunca sağlığına zarar veriyorsa oruç tutmayabilir. Düşkünlük derecesinde yaşlı olanlar ve oruç tutamayan bu kişiler için orucunu kaza etme mecburiyeti de yoktur. Tutamadıkları oruçların fidyelerini verirler.


İleri derecede açlık ve susuzluk: Yaşanan açlık ve susuzluk hayati fonksiyonlarını etkileyecek duruma gelen kişiler ve yaşadığı açlık, susuzluktan dolayı akli dengesini kaybetme seviyesine gelen kişiler orucunu bozabilir.


Tehdit: Orucunu bozması için dövülmek, yaralanmak veya öldürmekle tehdit edilen kişini orucunu bozabilir.


Seyahat: Ramazan ayında yolculuk yapmak zorunda olan kişiler, aşırı yorgunluk, halsizlik gibi durumlar yaşarsa orucu daha sonra kaza etmek şartıyla tutmayabilir. Fakat yolculuk sırasında ciddi bir rahatsızlık yaşamayacağını düşünen kişilerin orucunu tutması çok daha makbuldür.


Ağır şartlarda çalışmak: Kişi oruç ibadetini yerine getiremeyecek kadar zor fiziki koşullarda çalışıyorsa daha sonra kazasını yapmak şartıyla oruç tutmayabilir. Bu durumda olan kişiler izin günlerinde bu oruçlarını tutabilirler.




Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
Oruç Ramazan Din İslam Müslüman