BDDK'dan kredi düzenlemesi! Piyasaya nasıl yansır? İşte detaylar...


Google News

Yayınlama: 1 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), araç kredilerine ilişkin sınırları güncelledi. Peki bu durum piyasa nasıl yansır? İşte detaylar...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), elektrikli araç kredilerine ilişkin sınırları güncelledi. Buna göre, fiyatı 1.6 milyon liraya kadar olan elektrikli araçların yüzde 70'i tutarında 48 ay vade ile kredi verilebilecek. Söz konusu düzenleme sadece yerli üretim elektrikli otomobilleri kapsayacak. Bu değişiklik, özellikle kredi faiz oranlarının yükseldiği dönemde taşıt kredilerine etki edebilir.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram'a göre, BDDK'nın bu kararıyla taşıt kredilerine bir skala getirildi. Daha fazla tutarlı bir araç alındığında, daha düşük bir kredi taksitlendirmesi yapılacak. Bu düzenleme, vatandaşın kredi çekerek enflasyona sebep olmasını engellemeyi amaçlıyor. Faiz oranlarındaki yükseliş ve bankalardan kredi almanın zorlaşması, ikinci el taşıt kredilerinde ve sıfır araçlarda bir daralmaya neden olabilir. Bankaların daha yüksek limitli kredi verememesi durumunda, daha yüksek tutarlı araç alacak kişilerin taksitlerinin düşeceği belirtiliyor.

Konut kredilerine ise herhangi bir düzenleme gelmedi. Bu dönemde asıl amaç enflasyonu dizginlemek olduğu için BDDK tarafından taşıt kredilerine ilişkin bir düzenleme geldi. Bu düzenleme ile enflasyonla mücadele daha geniş ve kapsamlı bir şekilde yapılacaktır.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel'e göre, ikinci el otomobil fiyatlarında düşüş trendi önce yavaşladı, ardından durdu. Son dönemde ikinci el otomobil etiket fiyatlarında artış gözlemleniyor. Ancak ortalama araç fiyatlarındaki düşüş trendinin durarak sabit fiyatlama sürecine geçtiği görüşü destekleniyor. İkinci el fiyatlarında artış olabileceği ve talebe bağlı olarak bu süreçte otomobil almayı düşünen vatandaşların bütçe ve ihtiyaçlarına göre planlarını gerçekleştirmelerinin avantajlı olabileceği belirtiliyor. Özellikle 2 yaşına kadar olan otomobillerde talebin yüksek olduğu ifade ediliyor, özellikle Renault Clio ve Fiat Egea gibi modellerin tercih edildiği vurgulanıyor.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

ikinci el arac otomobil ekonomi