Türkiye ve ABD Arasında Enerji İşbirliği Güçleniyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile ABD arasında enerji alanında önemli bir potansiyelin bulunduğunu belirtti. İki ülke arasında hedeflenen ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Bayraktar, bu kapsamda petrol, doğalgaz ve nükleer enerji alanlarında anlaşmalar imzalandığını açıkladı.
Uzun Süreli ve Sağlam Anlaşmalar
Bayraktar, imzalanan anlaşmaların detaylı ve uzun süredir üzerinde çalışılan metinler olduğunu vurguladı. Türkiye’nin enerji talebinin giderek arttığını ve bu talebin önümüzdeki 30 yıl içinde en muhafazakar tahminle üç katına çıkacağını söyledi. Bu bağlamda, 2016 yılında Milli Enerji ve Maden Politikası’nın devreye girmesiyle birlikte, LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) arzında artış beklendiğini ve doğalgaz altyapısına büyük yatırımlar yapıldığını belirtti.
Dünyada Doğalgaz Fiyatları ve ABD’nin Avantajı
Bayraktar, küresel doğalgaz fiyatlarının dört ana merkezde oluştuğunu ve bunlar arasında en ucuz fiyatın ABD’de, Henry Hub bölgesinde olduğunu söyledi. “Dünyanın en ucuz gazı orada. Rusya’dan da ucuz, her yerden daha ucuz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin 2016’dan itibaren altyapı yatırımlarını tamamlayarak ABD’den kademeli olarak LNG alımına başladığını belirten Bakan, 2024 verilerine göre Türkiye’de kullanılan doğalgazın yaklaşık %10’unun ABD’den gemilerle LNG şeklinde geldiğini aktardı.
LNG Anlaşmalarının Detayları ve Maliyet Unsurları
Bayraktar, Eylül ayından itibaren toplam değeri 43 milyar doları bulan kısa, orta ve uzun vadeli LNG anlaşmaları yapıldığını açıkladı. ABD’nin doğalgazı çok ucuz bir şekilde çıkardığını ve kendi kullanıcılarına uygun fiyatla sunduğunu ancak Türkiye’ye getirilen doğalgazda farklı maliyet kalemlerinin devreye girdiğini belirtti. Bu maliyetlerin başında, boru hatlarıyla doğalgazın limana taşınması ve limanda sıvılaştırma işlemleri geliyor.
Bakan, bu süreçteki lojistik ve altyapı yatırımlarının önemine dikkat çekerek, Türkiye’nin enerji arz güvenliğini sağlamak ve talebi karşılamak için stratejik adımlar attığını ifade etti. ABD ile yapılan işbirliklerinin, Türkiye’nin enerji çeşitliliğini artırma ve dışa bağımlılığı azaltma hedefleri doğrultusunda kritik bir rol oynadığını sözlerine ekledi.