Yılın en büyük halka arzı: Arm Holdings


Google News

Yayınlama: 7 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Küresel çapta bu yılın en büyük halka arzını çip üreticisi Arm Holdings gerçekleştirdi. SoftBank Group’un ana ortağı olduğu Arm 51 dolar olan üst bant fiyattan 4,87 milyar dolarlık halka arz büyüklüğüne ulaştı.

Dünyanın yılın en büyük halka arzı unvanını çip üreticisi Arm Holdings ele geçirdi.

SoftBank Group'un ana ortağı olduğu Arm, yüksek talep nedeniyle 51 dolarlık üst bant fiyatından 4,87 milyar dolarlık halka arz geliri elde etti.

Böylece şirketin değeri 54,5 milyar dolar oldu. Şirketin hisseleri Perşembe günü Nasdaq'ta işlem görmeye başlayacak. Şirket daha önce 8-10 milyar dolarlık bir halka arz hedeflemişti, ancak SoftBank'ın sınırlı halka arz kararından sonra bu hedefi düşürdü.

SoftBank hala şirketin yaklaşık yüzde 90'ını kontrol ediyor.

Arm'ın halka arzı 10 kattan fazla talep gördü.

SoftBank'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Masayoshi Son, halka arz için fiyatı belirlerken, masada para bırakmak anlamına gelse bile, bu talebi baltalamak istemediğinin sinyalini verdi.

Bloomberg, kaynakların Çarşamba günü yapılan son fiyat belirleme toplantısında bazı bankacıların ve yöneticilerin daha yüksek bir fiyattan yana olduğunu, tartışmanın bir kısmının ise 52 doların mantıklı olup olmadığına odaklandığını söylediğini aktardı. İkincisinin de tartışmaya katıldığını söyleyen kaynaklar, sağlıklı bir çıkış riskini almaya değmeyeceğini söyleyerek ek 100 milyon dolar için 51 dolar seçtiğini söyledi.

Bloomberg'in hesaplamalarına göre, halka arz fiyatına göre Arm yaklaşık 54,5 milyar dolar değerindeydi.

Uzun vadeli strateji Halka arza yönelik en son yaklaşım, çipleri dünyadaki çoğu akıllı telefonda bulunan Arm için uzun süredir devam eden beklentisini de ortaya koydu.

Arm ayrıca, Nvidia Corp'a piyasa kapitalizasyonunda 1,1 trilyon dolardan fazla para kazandıran bir endüstri değişimi olan yapay zeka çiplerine ve üretken yapay zekaya olan ilgiden yararlanmaya hazırlanıyor. 1990 yılında Acorn Computers, VLSI Technology ve daha sonra Apple Computer Inc. tarafından ortak girişim olarak kurulan Arm, 1998'den SoftBank'ın şirketi 32 milyar dolara satın aldığı 2016'ya kadar Londra Menkul Kıymetler Borsası ve Nasdaq'ta işlem gördü.

SoftBank, Arm'ı 2020'de Nvidia'ya 40 milyar dolara satmaya çalıştı ve başarısız oldu.

Hareket, cep telefonu endüstrisi tarafından kullanılan temel teknolojiyi sağlayan şirketin tek bir alıcının eline geçtiğini görmek istemeyen Arm müşterilerini kızdırdı.

Bloomberg News'in haberine göre, bu anlaşmanın masadan kalkmasıyla Arm, daha önce 60 milyar ila 70 milyar dolar arasında değer biçmeye çalıştığı bir halka arza yöneldi.

Arm daha önce halka arzda 8 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflemiş olsa da, bu hedef SoftBank'ın Vision Fund'ın sahip olduğu hisselerin yaklaşık yüzde 25'ini Arm'a 64 milyar dolardan fazla değer biçen bir işlemle satın alma kararıyla kısmen düşürüldü.

SoftBank ayrıca Arm'da daha büyük bir hisseye sahip olmaya karar verdi ve Arm'ın en büyük müşterilerinden bazılarını içeren yatırımcılara sadece yüzde 10'luk bir hisse bıraktı.

Halka arzın bir parçası olarak Arm, Intel Corp., Apple Inc., Nvidia Corp., Samsung Electronics Co. ve Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. için 700 milyon dolardan fazla hisse ayırdı.

Halka arz, Johnson &; Johnson tüketici sağlığı spin-off'u Kenvue Inc. tarafından 4,37 milyar dolarlık bir halka arzı aşarak bu yıl dünyanın en büyük halka arzı oldu Arm'ın halka arzı, ABD'de halka açılma planları 2009 mali krizinden bu yana en derin ve en uzun kotasyon sıkıntısına sıkışmış olan birçok teknoloji girişiminin ve diğer şirketlerin halka arzları için de bir katalizör olabilir.

Teknoloji endüstrisinin en büyük halka arzlarından biri olan Arm'ın halka arzı, elektrikli araç üreticisi Rivian Automotive Inc.'in Ekim 2021'deki 13,7 milyar dolarlık halka arzından bu yana ABD'deki en büyük halka arz olacak.

Halka arz aynı zamanda teknoloji endüstrisinin en büyükleri arasında yer alacak, ancak yine de en büyük iki halka arzın çok altında olacak: Alibaba Group Holding Ltd'nin 2014'teki 25 milyar dolarlık halka arzı ve 2012'de Meta Platforms Inc. tarafından 16 milyar dolarlık ilk halka arz, daha sonra Facebook Inc. olarak biliniyor.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.