En zorlu lekeleri bile kolayca çıkarabileceğiniz tüyolar!


Google News

Yayınlama: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Çıkmaz denilen pek çok zorlu lekenin bazı püf noktaları var. Lekelerden tamamen kurtulmanızı sağlayacak hayat kurtaran bu püf noktalarını öğrenmek ister misiniz?

Lekeler hayatımızın her yerinde. Mobilyalarda, duvarlarda, kıyafetlerde, çantalarda, ayakkabılarda zorlu lekelerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Severek kullandığınız eşyalarınıza bulaşan ve çıkarması imkansız gibi gözüken lekelerin çözümünü bu yazımızda ele aldık. 

İşte hayatınızın her alanında karşılaşabileceğiniz ve başınıza bela olan lekeleri nasıl yok etmeniz gerektiğine dair ipuçları...


Alçı lekesi nasıl çıkar?

Ilık sirkeye batırılmış bir bezle silin.


Alkol lekesi nasıl çıkar?

Giysideyse; şampuanlayın, ardından beyaz ispirto ile tampon yapın.

Ahşap üzerindeyse; lekeli yerleri bir mantar tıpasıyla silin veya terebentinle ıslatın ve sonra zemini parlatın.


Altın temizliği nasıl yapılır?

Bir litre suya 15 gram sabun rendesi ve 100 gram amonyak ekleyin. Temizlemek istediğiniz altın eşyalarınızı bu karışımda yarım saat bekletin. Ardından soğuk suyla yıkayın ve bir deri parçasıyla temizleyin.


Ampullerin temizliği nasıl yapılır?

En iyi temizleyici alkoldür. Ancak ampulün yüzeyi pütürlüyse küçük bir parça soğanla silin ardından nemli bir bezle temizleyin. Ampulü temizledikten sonra ışığı yakmadan üzerine bir iki damla parfüm sürün. Eviniz mis gibi kokacaktır.

Ayakkabı lekesi nasıl çıkar?

Ayakkabı lekesi nasıl çıkar?

Su lekesi; ayakkabınızı boyamadan önce ayakkabıya vazelin sürün.

Küf lekesi; bir beze gliserin sürerek lekeleri silin.


Spor Ayakkabılar

Benzine batırılmış eski diş fırçasıyla temizleyin.


Açık Renk Ayakkabılar

Üzerindeki lekeleri benzine batırılmış bir bezle silerseniz lekeler yok olur.


Koyu Renk Ayakkabılar

Üzerlerindeki lekeleri alkole batırılmış bir bezle temizleyin. Lekeler yok olacağı gibi ayakkabılarınız da pırıl pırıl olacak.


Süet Ayakkabılar

Süet ayakkabıların dökülen tüylerini kabartmak için onları su buharına tutun. Ayakkabılarınızı ıslakken kesinlikle fırçalamayın. İyice kuruladıktan sonra tel fırçayla fırçalayın.


Rugan Ayakkabılar

Çatlamalarını önlemek için zeytinyağı veya vazelin sürün. Sıcak hava çatlamalarına neden olacağı için rugan ayakkabılarınızı serin yerde saklayın.


Ayna Temizliği

Aynanızı temizlemenin iki basit yolu var: İlki, top haline getirdiğiniz gazete kağıdını, 2 ölçü su ve 1,5 ölçü sirke karışımına batırarak bununla aynanızı silin, ardından kuru bir bezle kurulayın.

İkinci yol ise, yarıya kestiğiniz çiğ patatesle aynayı iyice ovalayın. Ardından içine az miktarda alkol katılmış suyla aynanızı durulayın ve kuru bir bezle kurulayın.


Duvarların temizliği

Odanın ortasına kaynar su dolu bir kap bırakın. Kapı v pencereleri iyice kapatın. Meydana gelecek buhar, duvarları nemlendireceğinden temizlik işiniz oldukça kolaylaşacak. Mutfak duvarlarının temizliği için kullanacağınız sabunlu suya bolca tuz ilave edin. Böylece duvarlardaki yağ ve is lekelerini kolaylıkla çıkartabilirsiniz.

Boyalı duvarlarınızı iyice yıkayıp kuruttuktan sonra nişastalı suya batırdığınız süngerle silin. Böylelikle bir sonraki temizlik işlemini kolaylaştırmış olursunuz.


Ceviz lekesi nasıl çıkar?

Taze cevizin ellerde bıraktığı sevimsiz lekeyi çıkartmak için pamuklu bir bez parçasını sirkeye batırıp lekelere sürün. Sonra ellerinizi soğuk suyla yıkayın.


Çamaşırlar

Yeni çamaşırlar; Yeni çamaşırlarınızın kalitesini bozmamak için bunları sodalı ya da tuzlu ılık suya batırın.

Beyazlar; Beyaz çamaşırlarınızı kaynattığınız suya birkaç yumurta kabuğu atarsanız kar gibi beyaz olmalarını sağlarsınız.

Sararmışsa; Çamaşırlarınızın kat yerlerinde oluşan sarı çizgileri yok etmek için bunları çiğ sütle ıslatın. Güneşte kuruttuktan sonra yıkayın.


Çay lekesi nasıl çıkar?

Beyaz kumaşta; Limon suyuyla silin. Sonra soğuk suyla durulayın.

Renkli kumaşta; Lekeyi, yumurta sarısını kattığınız suyla ovuşturun.


Halı üzerindeki lekeler nasıl çıkar?

Eşit ölçekteki alkol ve sirke karışımıyla lekeli yerleri siliniz.

Sakız lekesi nasıl çıkar?

Sakız lekesi nasıl çıkar?

Kendimiz çiğnemesek de elbisemize her an bir sakız yapışabilir. Sakızın yapıştığı yerin tam altına naylona sarılmış bir miktar buz koyun. Biraz bekledikten sonra buzun soğutucu etkisiyle sakız donacaktır. Sonra bir fırçayla donmuş sakızı fırçalarsanız sakızdan tamamen kurtulabilirsiniz.


Deodorant lekesi nasıl çıkar?

Nemlendirilmiş lekeyi deterjanla ovduktan sonra, kumaş tipi uygunsa çamaşır suyu ile sıcak suda, kumaş tipi uygun değilse sadece sıcak suda yıkayın. Kumaşın renginin bozulmaması için amonyakla silin. Yünlüler ve ipekliler gibi daha narin kumaşlarda, amonyak ile suyu eşit miktarlarda karıştırarak kullanın. Ardından normal şekilde yıkayın.


Limonata lekesi nasıl çıkar?

Yarı yarıya sirke-su karışımı ile sildikten sonra şampuanlayınız.


Oje lekesi nasıl çıkar?

Aseton veya eşit ölçülerdeki alkol ve eter karışımı ile çıkartabilirsiniz. Her iki halde de lekenin altına 4-5 katlanmış beyaz bir bez koyun. Lekeyi silerken bu bez kirleneceğinden, kirin elbiseye geçmemesi için kontrol edin ve lekenin altına bezin temiz kısımlarını kaydırın. Leke hemen çıkmazsa bu işlemi tekrarlayın.


Süt lekesi nasıl çıkar?

Yıkanabilen kumaştaysa sabunlu bezle silin. Yıkanmaz kumaştaysa benzine batırılmış bir bezle bastırmadan silin. Elinizle hafif temas ederek benzini uçurun. Sonra ılık suda durulayın ve nemli bezle tersinden ütüleyin.


Tükenmez kalem, keçeli kalem lekesi nasıl çıkar?

Genellikle kalemin bıraktığı izi silgiyle silmek yeterlidir. Silgi işe yaramazsa lekeni üzerine deterjan dökün ve soğuk suyla durulayın. Leke hala çıkmadıysa üzerine birkaç damla amonyak damlatın, tekrar deterjan dökün ve iyice durulayın.


Yumurta lekesi nasıl çıkar?

Yumurta lekelerini çıkartmak için suyu soğuk olarak kullanmanız şart. Genellikle sabunlu su yeterli oluyorsa da beyaz kumaşlarınız için biraz çamaşır suyu ilave edebilirsiniz. Kesik limonla lekeli yerleri ovun. Suda haşlayarak ezdiğiniz patatesle ovuşturun. Başka bir yöntem olarak da içinde çakıl bulunmayan nemli toprakla yumurta lekelerini silin.


Zeytinyağı lekesi nasıl çıkar?

Elbiseden çıkartmak için kesinlikle su ve kolonya kullanmayın. Hemen bir parça ekmek içini elinizde yuvarlayıp lekenin üzerinde gezdirin. Zeytinyağı lekesinden kurtulduğunuzu göreceksiniz.


Zift lekesi nasıl çıkar?

Öncelikle lekeyi herhangi bir yağ ile( örneğin tereyağı) yumuşatıp fazlalıkları temizleyin. Çözücü bir madde veya terebentin ruhu kullanın. Çözücü maddeleri kumaş üzerinde fazla bekletmeyin. Çünkü bazı renklerde solma olabilir. Sentetik kumaşlarda limon suyu eklenmiş suyla veya saf alkolle ıslatılmış bir bezle silebilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra durulamayı unutmayın.

İkinci bir çözüm ise; lekenin üzerine vazelin sürüp bir saat beklemek sonra da her eczanede rahatlıkla bulabileceğiniz eterle silmektir.



Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
leke çıkarma pratik bilgiler