Dünyaca Ünlü Edebiyatçı İtalyan Yazar Umberto Eco Hayatını Kaybetti


Google News

Yayınlama: 9 yıl önce

Son güncelleme: 4 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Dünyaca ünlü edebiyatçılardan İtalyan yazar, eleştirmen, bilim adamı, filozof ve aynı zamanda göstergebilimci olan Umberto Eco 84 yaşında hayatını kaybetti.

Dünyaca ünlü edebiyatçılardan İtalyan yazar, eleştirmen, bilim adamı, filozof ve aynı zamanda göstergebilimci olan Umberto Eco dün akşam (19 Şubat 2016) 84 yaşında hayatını kaybetti.

Umberto Eco'nun Milanodaki evinde bulunan ailesi saat 22:00 sıralarında İtalyan La Repubblica gazetesini arayarak son durumu bildirdi.

Yazarın ölüm nedeniyle ilgili herhangi bir açıklama ise yapılmadı.

1980 yılında yayınladığı Gülün Adı romanı ile tüm dünyada üne kavuşan Eco'nun bu kitabı yaklaşık 30 dile çevrildi ve dünya genelinde 10 milyondan fazla sattı. Kitap 1986'da da aynı isimle sinemaya uyarlanmıştı.

Eco ise 2011 yılında verdiği bir demeçte "Bugüne kadar 6 roman yazdım ve son 5 tanesi daha güzel ama herkes hep Gülün Adı'ndan bahsediyor. Ben bundan nefret ediyorum, bu kitap bir nevi lanet haline geldi" demişti.

Foucault Sarkacı, Prag Mezarlığı, Önceki Günün Adası ve son olarak 2015'te yayınladığı Sıfır Sayı kitaplarının yanı sıra, Avrupa Kültüründe Kusursuz Dil Arayışı, Ortaçağ Estetiğinde Sanat ve Güzellik, Güzelliğin Tarihi, Çirkinliğin Tarihi gibi araştırma, göstergebilim ve dilbilim eserleriyle de edebiyat ve sanat dünyasında kendine saygın bir yer edinmeyi başardı.

İtalya'nın kuzeyindeki Piemonte bölgesinde yer alan Alessandria kentinde 5 Ocak 1932'de dünyaya gelen Umberto Eco, gençliğinde bir Katolik öğrenci hareketinin liderliğini yapmış olmasına rağmen 22 yaşındayken Aziz Tommaso d'Aquino ile ilgili yaptğı doktora çalışması esnasında Tanrı'ya olan inancını tamamen yitirdiğini belirtmişti.

Bir süre İtalyan devlet kanalı RAI TV'de program hazırlayan Eco, haftalık l'Espresso dergisinde de popüler kültür ve politikaya dair köşe yazıları yazıyordu.

Umberto Eco evli ve Stefano ve Carlotta adında iki çocuk babasıydı.




Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Edebiyat Kültür Sanat Yazar Şair Filozof Umberto Eco