TÜİK duyurdu: Mart ayı enflasyon verileri açıklandı


Google News

Yayınlama: 4 hafta önce

Son güncelleme: 3 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.  Enflasyon mart ayında aylık...

TÜİK'in Mart Ayı Enflasyon Rakamları


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, enflasyon mart ayında aylık bazda yüzde 3,16 artış kaydetti. Yıllık enflasyon ise yüzde 68,50 yükseldi. Bu rakamlar, TÜİK tarafından hesaplanan ENAG (Enflasyonu Hesaplamak İçin Geliştirilmiş Alternatif Gösterge) verileriyle karşılaştırıldığında, ENAG'ın enflasyonu yüzde 124,63 olarak hesapladığı görülüyor. ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) ise mart ayında yüzde 5,68 arttı.

Ekonomistlerin Beklentileri


Mart ayı enflasyon beklentileri, ankete katılan ekonomistlerin ortalamasıyla yüzde 3,67 olarak belirlendi. Katılımcılar arasında en düşük enflasyon beklentisi yüzde 3,40, en yüksek beklenti ise yüzde 4,42 aralığında yer aldı.

En Az ve En Fazla Artış Gösteren Gruplar


Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 50,10 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artışın olduğu ana grup ise yüzde 104,07 ile eğitim oldu.

Harcama Gruplarına Göre Değişim


2024 yılının Mart ayında, bir önceki aya göre azalan ana grup yüzde -0,02 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın Mart ayına göre en yüksek artışın olduğu ana grup yüzde 13,08 ile eğitim oldu.

Endekste Değişim


2024 yılının Mart ayında, endekste kapsanan 143 temel başlıktan, 14 temel başlıkta düşüş gerçekleşirken, 8 temel başlıkta değişim olmadı. 121 temel başlıkta ise artış gözlendi.

Özel Kapsamlı TÜFE Göstergesi


Özel kapsamlı TÜFE göstergesi, 2024 yılının Mart ayında yıllık yüzde 71,89, aylık yüzde 3,14 artış kaydetti. Bu gösterge, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altını hariç tutarak hesaplanır.

Yİ-ÜFE ve İmalat Ürünleri


2024 yılının Mart ayında Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi), bir önceki aya göre yüzde 3,29 artış gösterdi. Yıllık bazda ise yüzde 11,59 artış kaydetti. İmalat sektöründe ise yıllık bazda yüzde 58,92 artış gerçekleşti.

TCMB Başkanı'nın Açıklaması


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, dün yaptığı açıklamada, aylık enflasyonun ana eğilimini belirgin ve kalıcı bir şekilde düşürecek sıkı parasal koşulları sürdüreceklerini belirtti. Karahan, "Para politikasındaki kararlı duruşumuz, hedeflediğimiz dezenflasyon patikasına başarıyla ulaşmamızı sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı'nın Yorumu


Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Mart enflasyonuyla ilgili olarak henüz bir yorum yapmadı. Bu konuda net bir açıklama bulunmamaktadır.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.