TEPAV: Politika faizi 500 baz puan artırılmalı


Google News

Yayınlama: 1 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) para politikası değerlendirme notunda politika faizinin 500 baz puan artırılması ve verilere bağlı olarak ilave sıkılaştırma yapılabileceğinin belirtilmesi gerektiğini söyledi.

Yurt içinde piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklanmış durumda. Ortalama beklentiler faizin sabit tutulacağı yönünde olsa da, farklı aktörler faizlerin artırılması çağrısında bulunuyor. Son çağrıyı ise TEPAV yapmıştır. TEPAV Makroekonomi Çalışma Grubu, para politikası değerlendirme notunda politika faizinin 500 baz puan artırılması gerektiğini ifade etmiştir. Ayrıca, raporda verilere bağlı olarak ilave sıkılaşma yapılması gerektiği belirtilmiştir.

TEPAV ekonomistleri, politika faizindeki artışın mevduat faizlerine yeterince yansımasını ve kredi piyasasının daha sağlıklı çalışmasını sağlamak için düzenlemeler yapılması ve aktarım mekanizmasının kolaylaştırılması gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca, TCMB'nin enflasyon tahmini ile uyumsuzluk ve döviz kurundaki yukarı yönlü baskının önlenmesi gerektiğini vurgulamışlardır. TEPAV ekonomistleri, ekonomik birimlerin son zamanlarda gözlenen hareketlerin geçici sapmalar olduğuna ikna edilmesi için iktisadi temelleri sağlamlaştıracak adımların atılması gerektiğine dikkat çekmiştir.

TEPAV ekonomistleri ayrıca, Rasyonele dönüş sürecinin kapsamlı bir programa dönüştürülmesi için güçlendirici adımların bir an önce atılması gerektiğini ifade etmiştir.

Kaynaklar:
TEPAV Makroekonomi Çalışma Grubu, para politikası değerlendirme notu.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.