Tayvan'da 7,4 büyüklüğünde deprem: 7 ölü


Google News

Yayınlama: 4 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Tayvan'da 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Japonya'da da hissedilen depremden sonra tsunami uyarısı yapıldı. Bazı yerleşim birimlerinin de boşaltılması talimatı verildi. 7 kişinin hayatını kaybettiği, en az 736 kişinin yaralandığı belirtildi.

Depremin Detayları


Tayvan'ın doğu kıyısındaki Hualien kentinde 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremin merkez üssünün Hualien kentinin 18 kilometre güneyinde olduğunu bildirdi. Deprem, 34,8 kilometre derinlikte meydana geldi ve bölgedeki yerleşimlerde hasara neden oldu. Şu ana kadar 7 kişi hayatını kaybetti ve en az 736 kişi yaralandı. Tayvan Merkezi Meteoroloji İdaresi (CWA), depremin büyüklüğünü 7,2 olarak duyurdu ve Ada'nın kuzey bölgeleri için dev dalga uyarısında bulundu. Tayvan Adası dışında Çin ana karasında ve çevre ülkelerde de tsunami uyarıları yapıldı. Çin Tsunami Uyarı Merkezi, 4 aşamalı uyarı sisteminin en yüksek seviyesi olan "kırmızı uyarı"yı yayımladı. Ayrıca, depremi takip eden 20 dakika içinde Hualien kentinin 11 kilometre kuzeydoğusunda 12,6 kilometre derinlikte 6,4 büyüklüğünde ikinci bir sarsıntı daha kaydedildi..

Hasar ve Kurtarma Çalışmaları


Deprem sonucunda Hualien'de çok sayıda bina hasar gördü ve yıkıldı. Ayrıca, Hualien'in doğu kıyısındaki Suhua Otoyolu'nun çökmesi nedeniyle ulaşıma kapandı ve Taoyuan Uluslararası Havalimanı'nda tavanın bir kısmı çöktü. Ayrıca, elektrik ve internet kesintileri yaşandı, ancak kesintilerin büyük bölümü giderildi. Tayvan Yüksek Hızlı Tren Şirketi, depremde herhangi bir tren kazası veya altyapı hasarının yaşanmadığını duyurdu. Tayvan lideri Tsai Ing-wen, orduya Hualien ve diğer bölgelerdeki kurtarma çalışmalarına destek olmaları talimatını verdi. Başkan Yardımcısı Lai Ching-te ise hükümetin acil durum merkezi kurduğunu duyurarak, vatandaşlardan sakin ve dikkatli hareket etmelerini istedi.

Japonya ve Filipinler


Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), ülkenin güneybatısındaki Okinawa ve Miyako adaları için 3 metre yüksekliğe erişebilecek tsunami uyarısında bulundu. Japon haber ajansı Kyodo, deprem sonrası dev dalgaların Okinawa yakınlarındaki Yonaguni ile İşigaki adalarının kıyılarına ulaştığını duyurdu. Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü (Phivolcs), tsunami tehlikesi nedeniyle kıyı bölgelerinin boşaltılması uyarısında bulundu.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.