Sürpriz faiz artışının geldiği TCMB toplantısının özetleri yayımlandı


Google News

Yayınlama: 4 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 500 baz puanlık faiz artışı kararı alınan Para Politikası Kurulu toplantısının özetlerini yayımladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart ayında enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamaya işaret ettiğini değerlendirmiştir. TCMB, politika faizini sürpriz bir şekilde 500 baz puan artırmış ve gecelik borçlanma/borç verme faiz marjlarını bir haftalık politika faizine göre 300 baz puana genişletmiştir. Ancak, TCMB'ye göre, söz konusu yavaşlamaya rağmen, ana eğilim Enflasyon Raporu'nda öngörülen düzeyin bir miktar üzerindedir.

TCMB'nin yayımladığı karar özetine göre, Mart ayında fiyat artışları temel mal grubunda bir miktar yükselirken enerji başta olmak üzere diğer gruplarda yavaşlamaktadır. Ramazan ayının etkisiyle birlikte, bir önceki aya kıyasla önemli ölçüde yükselen gıda fiyatlarında, sebze fiyatlarının da etkisiyle bu dönemde daha ılımlı artışlar gözlenmektedir. Hizmetlerde ise aylık fiyat artışının yüksek seyretmesine rağmen, şubat ayına kıyasla güç kaybedeceği öngörülmektedir.

TCMB'nin politika faizindeki 500 baz puanlık artışa ilişkin özetlerde verdiği mesajlar, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin artırılmasına karar verildiğini göstermektedir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtilmiştir. Ayrıca, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı ifade edilmiştir.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.