SON DAKİKA HABERLERİ: Gazze'deki savaşta son durum... Dünya İran'ın İsrail'e teklifini konuşuyor! Umman üzerinden ABD'ye iletildi


Google News

Yayınlama: 3 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Gazze Şeridi'ni yok eden savaşın 185'inci gününe girilirken, İsrail işgal ordusu kuzeyde çatıştığı Hizbullah'ın üst düzey bir komutanını hava saldırısıyla hedef aldı.

Gazze Şeridi'ndeki Savaşın Durumu


Bugün itibarıyla, Gazze Şeridi'ni yok eden savaşın 185. gününe girilmiştir. İsrail işgal ordusu, kuzeyde çatıştığı Hizbullah'ın üst düzey bir komutanını hava saldırısıyla hedef almıştır. Bu saldırı sonucunda, Lübnan'ın en güçlü askeri gücü olan Hizbullah'ın elit Rıdvan biriminin komutanı ve yanındakiler, güneydeki el Sultaniye köyünde vurulmuştur. Yerel kaynaklara göre, enkaza dönen binada Hizbullah komutanının yanı sıra iki kişi daha hayatını kaybetmiştir.

Hizbullah'ın elinde tahmini olarak 150 bin kadar füze bulunduğu düşünülmektedir. Gazze'deki savaştan bir gün sonra, 8 Ekim'de Hizbullah ile İsrail ordusu arasında çatışmalar başlamıştır. Altıncı ayı dolan bu çatışmalar genellikle sınır hattında gerçekleşmiş, ancak İsrail zaman zaman Hizbullah'ın Bekaa Vadisi'ndeki üslerini bile bombardımana tutmuştur. Sınır çatışmalarında Hizbullah yaklaşık 270 üyesini kaybederken, İsrail tarafında ise 10'dan fazla asker öldü, bu arada üç gazeteci ve 60 sivil de İsrail saldırılarında hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Pazar günü Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'tan işgal birliklerini büyük ölçüde geri çekmiş ve kuzeydeki Lübnan sınırına yığınak yapmaktadır. Ağır silahlar Lübnan sınırına taşınırken, ordunun Batı Celile ve Hayfa çevresinde büyük bir tatbikat yapacağı duyurulmuştur. Tatbikata hava ve deniz kuvvetleri de katılmaktadır.

İran'ın Misilleme Bekleyişi


İsrail, Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Büyükelçiliği'ni vurduktan sonra bir haftadır İran'dan misilleme beklemektedir. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bugün Şam'ı ziyaret etmekte olup Devrim Muhafızları Ordusu'nun yurt dışı operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü'nün önemli komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi'nin öldürüldüğü yerde incelemelerde bulunmaktadır.

İran'ın Ateşkes Teklifi ve Müzakereler


İran'ın üst düzey danışmanlarından biri, Pazar günü hiçbir İsrail büyükelçiliğinin artık güvende olmadığını belirtmiştir. Tahran yönetimi nasıl bir yanıt vereceği konusunda belirsizlik içerisinde olurken, İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, İran'ın Umman aracılığıyla ilettiği bir tekliften bahsetmiştir. Jerusalem Post, haberini İran basınına dayandırarak "İran, eğer ABD Gazze'de ateşkesi güvence altına alırsa, Şam saldırısına yanıt vermemeyi teklif ettiğini" belirtmiştir.

İran'ın bu teklifi Umman üzerinden ABD'ye ilettiği ifade edilmiştir. Gazze Şeridi'ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas ile İsrail heyeti, Mısır'ın başkenti Kahire'de müzakerelerine devam etmektedir. Mısır basını, Pazar günü geç saatlerde ateşkes müzakerelerinde ilerleme sağlandığını duyurmuştur. Medyada çıkan haberlere göre, ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda görüşmelerde önemli bir ilerleme kaydedilmiştir. Ancak, hem Hamas hem de İsrail, müzakerelerde ciddi bir ilerleme sağlandığı yönündeki haberleri doğrulamamıştır.

Lübnan'da yayın yapan El Meyadin televizyonuna konuşan bir Filistin yetkilisi, arabulucuların İsrail'in engeline takıldığını ve Tel Aviv yönetiminin hiçbir esneklik göstermediğini ifade etmiştir. İsrail tarafı da henüz bir anlaşma görüşmüyor olduğunu belirtmiştir. Başta İsrail'in en sıkı müttefiki olan ABD olmak üzere, arabulucular, kutsal Ramazan ayı öncesinde bir ateşkese varılmasını istemektedir. Ancak mevcut durumda Ramazan Bayramı öncesinde bir ateşkese ulaşmanın zor olduğu görünmektedir.

Hamas, İsrail işgal birliklerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesini, evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin geri dönüşüne izin verilmesini ve 2,3 milyon insanın yaşadığı bölgeye insani yardım girişinin sağlanmasını talep etmektedir.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

gazze iran israil hamas gazze'de savas orta dogu abd suriye sam devrim muhafizlari