Uçuk neden çıkar? Nasıl geçer? Uçuğa ne iyi gelir?


Google News

Yayınlama: 10 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Uçuklar, Herpes simplex virüsünün (HSV) neden olduğu bir enfeksiyon sonucunda ortaya çıkar. Peki neden uçuk çıkar? Nasıl geçer? Uçuğa ne iyi gelir?

Bir sabah uyandınız ve o da ne? Uçuk!.. Peki nedir bu uçuk?


Uçuk neden çıkar?


Uçuk, deri yoluyla bulaşan Herpes simplex virüsünün neden olduğu ve ömür boyu tekrarlayabilen bir viral enfeksiyondur.


Uçuk, dudak ve çevresinde yaygın olarak görülen bir viral cilt enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon herpes simpleks virüsü tarafından oluşturulur ve dudaklarda, diş etlerinde, dilde, ağzın çatısında ve yanak iç kısımlarında ağrılı yaralara yol açar. Nadiren ateş ve kas ağrıları gibi belirtiler de görülebilir. Uçuk, sadece insanları etkiler ve genellikle çocukluk döneminde enfeksiyon geçirilir. Virüs, enfekte tükürük, mukoza veya deri ile temas ederek bulaşır. Çok bulaşıcı olduğundan, çoğu insan hayatlarının bir noktasında bu virüse maruz kalır.


Uçuğun nedeni herpes simpleks virüsüdür. Bu virüs, enfeksiyon için dudak ve ağız çevresindeki bölgeleri tercih eder, ancak belirtiler her zaman bu alanla sınırlı olmayabilir. Uçuk, üst dudaklar ile burun arasındaki üçgenimsi bölgede (filtrum), burun içinde veya dışında, çene, boyun veya yanakta da ortaya çıkabilir. Ayrıca bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, organ nakli yapılmış bireylerde veya kanser hastalarında gözde de uçuk oluşabilir. Gözde oluşan uçuklar ciddi bir durumdur ve körlüğe kadar ilerleyebilir.


Uçuğun tedavisi episodik ve supresif olarak uygulanabilir. Episodik tedavi, akut ataklarda kullanılırken, supresif tedavi sık sık uçuk yaşayan kişilerde atak süresini kısaltmak ve atakları önlemek için düşük dozda 1 yıla kadar uygulanır. Bu tedavi genellikle krem ve hap formunda ilaçlar kullanılarak yapılır. Erken müdahale, öncül semptomları tanıdıktan sonra aktif bir uçuğun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Birçok kişi için dudakta karıncalanma, uçuğun ortaya çıkacağı ilk işaret olabilir.


Uçuğa iyi gelen doğal çözümler arasında antiviral, antimikrobiyal ve bağışıklık güçlendirici bileşikler bulunur. Bazıları virüsün yayılmasını sınırlayabilir, diğerleri enfeksiyonun tekrarlama olasılığını azaltır veya ağrı ve rahatsızlığı haf


ifletebilir. Herhangi bir yöntemin her bireyde etkili olması garanti değildir, ancak çeşitli doğal ürünler semptomları azaltabilir ve gelecekteki atakları önleyebilir. Uçuğa iyi gelen bazı doğal ürünler ve yiyecekler arasında probiyotikler, E vitamini içeren besinler, yüksek C vitamini içeren gıdalar, çinko ve aloe vera jeli bulunur.


Uçuğun aktif hale geçmeden önce dudak ve çevresinde hissedilen kaşıntı, uyuşukluk veya yanma gibi ön işaretler varsa, bu doğal ürünlerden bazıları uygulanarak kabarcıklı yaraların ortaya çıkması önlenebilir. Sarımsak, bal ve arı sütü, vanilya yağı veya özü gibi doğal ürünler bu amaçla kullanılabilir.


Ancak, şiddetli uçuk şikayetleriniz varsa veya sık sık tekrarlıyorsa, bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Uçuk Sağlık