İbu-Fort şurup niçin kullanılır?


Google News

Yayınlama: 10 ay önce

Son güncelleme: 10 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

İbu-Fort şurup nedir ne işe yarar ve niçin kullanılır? İbu-Fort şurubun kullanma talimatında yer alan tüm bilgiler ve çok daha fazlası bu yazımızda...

İBU-FORT 200 MG/5 ML SÜSPANSİYON KULLANMA TALİMATI


Kullanım Yolu: Ağız yoluyla kullanılır.

Etkin Madde: Her 5 ml (1 ölçek) süspansiyon, 200 mg ibuprofen içermektedir.

Yardımcı Maddeler: Ksantan gom, hidroksipropil metil selüloz, gliserin, sorbitol (%70) (E420), maltitol (E965), sodyum benzoat (E211), sukroz, polioksil 40 hint yağı (PEG 40), sitrik asit, çilek aroması, amonyum glisirizat, mikrokristalin selüloz ve karmelloz sodyum, maskeleyici aroma ve deiyonize su içermektedir.

Peki İbu-Fort Nasıl Kullanılır?


İBU-FORT NEDİR ve NE İÇİN KULLANILIR?


İbu-Fort, 1 ölçek (5 ml) süspansiyon içeren 30 ml veya 100 ml amber renkli cam şişelerde sunulmaktadır. Her 5 ml süspansiyon, 200 mg ibuprofen içermektedir. İbu-Fort romatizmal ağrılar, kas-iskelet sistemi ağrıları, adet sancıları ve ateşin düşürülmesi için kullanılır.


İBU-FORT’U KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER


Kalp-Damar Sistemi İle İlgili Riskler: Steroid olmayan iltihap giderici ilaçlar (NSAİİ) kan pıhtılaşmasıyla ilişkili ölümcül olaylara, kalp krizi (miyokard enfarktüsü) ve inme riskinde artışa neden olabilir. Bu risk kullanım süresine bağlı olarak artabilir. Kalp-damar hastalığı olan veya risk faktörleri taşıyan kişilerde risk daha yüksek olabilir. İbu-Fort, kalbi besleyen damarlardaki tıkanıklığın giderilmesi (koroner arter by-pass) ameliyatı öncesi ağrı tedavisinde kullanılmamalıdır (kontrendikedir).


Sindirim Sistemi İle İlgili Riskler: Steroid olmayan iltihap giderici ilaçlar (NSAİİ) kanama, ülserasyon (yara oluşumu) ve mide veya bağırsak delinmesi gibi ciddi sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Bu etkiler herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir ve belirtiler gösterebilir. Yaşlı hastalar sindirim sistemi sorunlarına karşı daha yüksek risk taşımaktadır.


İBU-FORT KULLANILMAMASI GEREKEN DURUMLAR (İBU-FORT  KONTRENDİKASYONLARI)

Eğer:


- Hamileliğinizin son 3 ayında iseniz,

- İbuprofene veya bu ilacın içindeki yardımcı maddelerden birine karşı aşırı duyarlı (alerjik) iseniz,

- Daha önceden ibuprofen, aspirin ve diğer steroid olmayan iltihap giderici ilaçlara (NSAİİ) karşı, astım, burun iltihabı (rinit) veya kurdeşen gibi alerjik reaksiyonlar gösterdiyseniz,

- Sözü edilen bu ilaçlar nedeniyle daha önce mide-bağırsak kanaması veya delinmesi geçirdiyseniz,

- Tekrarlayan mide-onikiparmak bağırsağı ülserleri, iltihabi bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit, Crohn hastalığı), mide-bağırsak kanaması gibi hastalıklarınız varsa ya da daha önce tekrarlayan bir şekilde geçirdiyseniz,

- Şiddetli kalp yetmezliğiniz var ise,

- Şiddetli karaciğer yetmezliğiniz var ise,

- Şiddetli böbrek yetmezliğiniz var ise,

- Kalbi besleyen damarlardaki tıkanıklığın giderilmesi (koroner arter by-pass) ameliyatı öncesi veya sonrası dönemdeyseniz,

- İbuprofen kullanırken mide-bağırsak kanaması veya yarası (ülserasyon) oluşur ise,

- Beyinde kanama ya da başka aktif kanamanız varsa,

- Kanama eğiliminizde artış varsa,


bunlar gibi durumlarda İbu-Fort kullanılmamalıdır (kontrendikedir).


İBU-FORT’UN DİKKATLİ KULLANILMASI GEREKEN DURUMLAR (UYARILAR/ÖNLEMLER):


- Astım hastası iseniz veya daha önce astım geçirdiyseniz, solunum yolu kanallarında daralmaya yol açabilir.

- Önceden mide-onikiparmak bağırsağı ülseri veya başka mide-bağırsak hastalıkları geçirdiyseniz, bu tablolarda alevlenme görülebilir.

- Böbrek hastalığınız varsa, böbrek fonksiyonlarınızın izlenmesi gerekebilir.

- İbuprofen ve benzeri steroid olmayan iltihap giderici ilaçları (NSAİİ) uzun süre kullanan kişilerde böbrek işlevlerinin bozulma riski, kalp yetmezliği ve karaciğer bozukluğu olanlarda, idrar söktürücü (diüretik) ve ADE inhibitörü sınıfı tansiyon ilacı alanlarda ve yaşlılarda yükselmektedir.

- Karaciğer hastalığınız varsa.

- Kalp hastalığınız varsa ya da tansiyonunuz (kan basıncı) yüksek ise, vücudun çeşitli bölümlerinde su tutulması ve bunun sonucunda şişmeler (ödem) görülebilir.

- İbuprofen ve benzeri ilaçlar, özellikle yüksek dozlarda ve uzun süreyle kullanıldıklarında, kalp krizi (miyokard enfarktüsü) ve inme (felç) riskinde küçük bir artış ile ilişkili bulunmuştur.

- Eğer kalp veya damar hastalıklarınız varsa, önceden inme geçirdiyseniz veya bu gibi durumlar için risk taşıdığınızı düşünüyorsanız (örneğin yüksek tansiyon, yüksek kolesterol veya şeker hastalığınız var ise ya da sigara içiyorsanız), tedavinizi doktorunuz veya eczacınız ile görüşmelisiniz.

- İbuprofen ve steroid olmayan iltihap giderici ilaçlar (NSAİİ) uzun süre kullanıldığında, önceden bu tür bir hastalık geçirilmemiş olsa bile, mide-bağırsak kanalında ülserler, kanama ve delinme oluşabilmektedir.

- Bu tür istenmeyen etkilerin ortaya çıkma riski, daha önce böyle bir hastalık geçirmiş olanlarda, yaşlı kişilerde, yüksek ilaç dozlarında ve tedavi süresi uzadıkça artmaktadır.

- Vücudunuzda sebepsiz olarak morarmalar, çürümeler ortaya çıkarsa, doktora başvurunuz.

- Üşüme, titreme ve ateşin birdenbire yükselmesi, halsizlik, baş ağrısı ve kusma ya da ensenizde katılık hissi ortaya çıkar ise hemen doktora başvurunuz; bir tür beyin zarı iltihabı (aseptik menenjit) belirtileri olabilir.

- Cildinizde kızarıklık, döküntüler belirir ise.

- Diğer steroid olmayan iltihap giderici ilaçlar (NSAİİ) ile olduğu gibi, İbu-Fort enfeksiyon belirtilerini maskeleyebilir.

- Hastalığınızın belirtilerinin rahatlatılmasında etkili olan en düşük dozun, en kısa süreyle kullanılması, ilacın istenmeyen etki olasılığını en aza indirecektir.

- Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Şurup Sağlık