Rusya'da başkanlık seçiminin ikinci günü: Kiev bombardımanı sürdü, oylama sistemi saldırıya uğradı


Google News

Yayınlama: 1 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Rusya'da üç gün sürecek devlet başkanlığı seçimlerinde bugün ikinci gün. Mevcut Başkan Vladimir Putin'in kazanmasına kesin gözüyle bakılan seçimlerin ilk gününde, seçmenler oy verme merkezine molotof kokteylli saldırı düzenlendi, sandıklara boya döktü.

Rusya'da Devlet Başkanlığı Seçimleri


Rusya'da devlet başkanlığı seçimleri devam ediyor. İlk gününde, seçmenlerin oy verme merkezlerine molotof kokteylli saldırı düzenlendi ve sandıklara boya döküldü. Ayrıca Ukrayna, Rusya kontrolündeki bölgelerde oy verme merkezlerini bombaladı ve elektronik oylama sistemine siber saldırı gerçekleşti. Rusya'da devlet haber ajansı TASS'ın bildirdiğine göre, Rusya Federal Güvenlik Servisi, 61 yaşındaki bir adamı terör saldırısı şüphesiyle gözaltına aldı. Ayrıca, Rusya'da pazar gününe kadar sürecek başkanlık seçiminin bugün ikinci günü. Oy verme işleminin ilk günü protestolar ve Ukrayna'nın saldırıları ile geçmişti. Bugün ise Rusya devlet haber ajansı TASS'ın bildirdiğine göre Rusya Federal Güvenlik Servisi, 61 yaşındaki bir adamı terör saldırısı şüphesiyle gözaltına aldı. Rus vatandaşı olduğu belirtilen adamın, Ukrayna adına Rusya'nın Ural dağları Sverdlovsk bölgesindeki bir demiryolu kavşağına "terörist saldırı" planladığı gerekçesiyle gözaltına alındığı duyuruldu. İktidardaki Birleşik Rusya Partisi ise elektronik oylama sistemine karşı büyük bir saldırı yaşadıklarını açıkladı. Açıklamada, saldırının püskürtüldüğü belirtildi. Öte yandan Ukrayna'nın saldırıları bugün de devam etti. Kiev güçlerinin Belgorod'a saldırısında iki kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

İlk Gün Eylemlerle Geçti


Seçimlerin ilk günü, St. Petersburg'daki bir oy verme merkezine molotof kokteylli saldırı düzenlendi. Rus seçim ve kolluk kuvvetleri yetkilileri, seçmenlerin oy sandıklarına yeşil antiseptik boya döktüğü bir dizi olay yaşandığını bildirdi. Rusya Merkez Seçim Komisyonu, Rusya'nın güneyindeki Rostov bölgesi ve Karaçayevo-Çerkes Cumhuriyeti'nde meydana gelen boya dökme olaylarının ardından güvenlik önlemlerinin arttırılması çağrısında bulundu. Rostov bölgesindeki müfettişler ayrıca 62 yaşındaki bir adam hakkında oy kullanma hakkının engellenmesi suçlamasıyla beş yıla kadar hapis cezası öngören bir ceza davası açıldığını duyurdu.

Olaylar ve Gözaltılar


Rusya'nın çeşitli bölgelerinde en az üç kişi dün, oy merkezlerine kundaklama eylemi gerçekleştirdi. Bağımsız haber kuruluşu Sota'ya göre Moskova'da yaşlı bir kadın oy kullanma kabinini ateşe verdiği için gözaltına alındı. Seçim yetkilileri devlet haber ajansı RIA Novosti'ye yaptıkları açıklamada saldırıda hiçbir oy pusulasının zarar görmediğini ve sandık görevlilerinin olaydan sonra da çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Rusya devlet ajansı TASS, Ukrayna'nın, Rusya kontrolündeki Herson bölgesinde oy verme merkezini bombaladığını duyurdu. Kremlin destekli yetkililer, can kaybı yaşanmadığını söyledi. 


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.