Pencere nedir? Türkçe anlamı ne demek?
Pencere kelimesinin sözlük anlamı, eş ve zıt anlamlı karşılıkları, diğer dillerdeki anlamları, Pencere hakkında örnek cümleler, atasözü ve deyimler...
Kelime: Pencere
Kökeni: "Farsça pencere" kelimesinden Türkçeye geçmiştir.
Anlamlar:
1. Yapıları veya tren, vapur vb. ulaşım araçlarını aydınlatmak, havalandırmak amacıyla yapılan, çerçeve, cam, panjur, perde gibi eklentilerle daha kullanışlı bir duruma getirilen açıklık
Özelliği / Tipi / Türü: Isim
Örnek: "Yüzümü en çok da pencerelerden yana döndürüyorum."
İçinde Pencere geçen birleşik ve kökteş kelimeler: pencere eteği, pencere kanadı, çift pencere, göz pencere, sağır pencere, çatı penceresi, dünya penceresi, hacet penceresi, köşe penceresi, tavan penceresi
Pencere hakkında eş anlamlı kelimeler
Pencere eş anlamlısı
pencere kelimesinin eş anlamlı sözcükleri : Sonuç bulunamadı!
Pencere hakkında zıt (karşıt) anlamlı kelimeler
Pencere zıt anlamlısı
Pencere kelimesinin zıt anlamlı sözcükleri : Sonuç bulunamadı!
Pencere ile ilgili 1 örnek cümle
"Pencere" kelimesini bir cümle içinde kullanmak gerekirse, aşağıdaki cümleler gerçek veya mecaz anlamı ile "Pencere" kelimesinin cümle içinde kullanımına örnek gösterilebilir.
1. Duruma bir de onun penceresinden bakılmalıydı
Diğer dillerde Pencere
İngilizce: Windows
Spanish: Windows
German: Fenster
French: Windows
Italian: Windows
Pencere ile ilgili atasözleri
Aşağıda Pencere hakkında ve içinde Pencere kelimesi geçen, Pencere ile başlayan veya biten atasözleri örnek olarak verilmiştir.
Atasözü: rüşvet kapıdan girince insaf (iman) bacadan (pencereden) çıkar
Anlamı: işini herkese eşit davranarak yapmak zorunda olan bir görevli, kendisine çıkar sağlayan kimselere ayrıcalık tanıyorsa o kişi hak, adalet, insaf gibi duygulardan yoksun demektir, onun gözü paradan, maldan başka bir şey görmez.
Pencere ile ilgili deyimler
Aşağıda Pencere hakkında ve içinde Pencere kelimesi geçen, Pencere ile başlayan veya biten deyimler örnek olarak verilmiştir.
Deyim: pencere açmak
Anlamı: görüş açısı kazandırmak: 'Bir insana bir şey öğrettiğiniz, ona yeni bir pencere açtığınız zamanki o parlayan bakışlar var ya, hocanın en büyük mükâfatı budur.' -H. Taner.