Pakistan-İran gerilimi: İki komşu ülke neden karşılıklı saldırılar düzenliyor, gerginlik artacak mı?


Google News

Yayınlama: 3 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Birbirlerinin topraklarında “teröristlere ait olduğu” iddia edilen üslere yönelik karşılıklı füze ve insansız hava aracı saldırılarının ardından İran ve Pakistan arasındaki gerilim yaşandı. Şiddetin arkasında ne var ve nerede sona erecek?

Pakistan-İran gerilimi son dönemde artmış durumda. Pakistan'ın İran'ın Sistan-Belucistan eyaletindeki militanlara ait olduğundan şüphelenilen sığınakları hedef alan hava saldırıları sonucunda 9 kişi öldü Pakistan Dışişleri Bakanlığı, saldırıların "İran'daki belirli üslere yönelik son derece koordineli bir askeri saldırı" olduğunu duyurdu Saldırılar, Pakistan'ın Belucistan eyaletinde Ceyş el-Adl örgütünün militanlarının saklandığı iddia edilen yerlere İran tarafından düzenlenen füze saldırılarının ardından gerçekleşti.

Pakistan ordusu, istihbarat bilgileri doğrultusunda hareket ederek Pakistan içinde "terör faaliyetlerinde bulunmakla" suçladığı Belucistan Kurtuluş Ordusu (BKO) ve Belucistan Kurtuluş Cephesi'nin (BKC) İran'daki üslerini hedef aldığını açıkladı İran'ın saldırısında iki çocuk öldü ve üç kız çocuğu da yaralandı.

Her iki ülke de birbirlerini hedef almadıklarını iddia ediyor ve birbirlerinin topraklarında bulunan Beluç milliyetçisi militan grupları vurduklarını söylüyor.

Pakistan'ın İranlılara değil, İran topraklarındaki Pakistan karşıtı militan grupları hedef alma kararı, Pakistan'ın gerilimi tırmandırmadan tepki verdiği izlenimini yaratabilir. Ancak, gerilimin artabileceği de düşünülmektedir.

Gözlemciler, Pakistan-İran geriliminin tüm bölgeyi olumsuz etkileyebileceği görüşünde İki ülke arasındaki gerilimin nasıl gelişeceği ve gelecekteki saldırıların olup olmayacağı belirsizdir.

Bu bilgiler, Pakistan-İran gerilimi hakkında son gelişmeleri yansıtmaktadır. Ancak, gelecekteki olaylar ve gelişmeler hakkında kesin bir tahminde bulunmak mümkün değildir.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.