Oy kullanmama cezası 2024: Seçimlerde oy kullanmama cezası var mı, kaç TL, oy kullanmak zorunlu mu?


Google News

Yayınlama: 4 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Oy kullanmama cezası 2024 Belediye Başkanlığı Seçimleri öncesi gündeme geldi. Türkiye, Mahalli ve İdari Seçimleri için 31 Mart Pazar günü sandık başına gidecek.

Seçimlerde Oy Kullanmak Zorunlu mudur?


Bir vatandaşın seçme hakkını kullanması zorunludur ve bu bir vatandaşlık görevidir. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumlarda cezai işlem uygulanmaktadır. Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanmanın kullanılmadığında cezası, Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir.

Oy Kullanmama Cezası 2024


2024 seçimlerinde oy kullanmama cezasının ne kadar olacağı henüz açıklanmadı. Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınacak karar doğrultusunda oy kullanmama cezası belirlenecektir. Önceki seçimlerde, 2017 yılında Referandum seçimlerinde YSK tarafından belirlenen ceza miktarı 22 TL olarak belirlenmişti. 1 Kasım 2015 seçimlerinde de aynı şekilde 22 TL olarak belirlenmişti. 2023 Genel Seçimlerinde ise oy vermeme cezası 300 TL olarak belirlenmişti.

Oy Kullanmama Cezası Nereye Ödenir?


Seçimlerin ardından oy kullanmayan seçmenlere ceza tebligatı gönderilir. Bu tebligatta oy kullanmama cezası ödeme bilgileri yer alır. Ödemeler, Maliye Bakanlığı gibi belirlenen kurumlar aracılığıyla veya PTT gibi kurumlar üzerinden yapılabilmektedir. Seçmenlere tebliğ edilen bilgiler doğrultusunda ceza ödemesi yapılması gerekmektedir.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.