Orkide bakımı nasıl yapılır? Orkide bakımında nelere dikkat edilmeli? Orkidenin anlamı nedir?


Google News

Yayınlama: 3 yıl önce

Son güncelleme: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Tüm çiçekseverlerin gözdesi olan, bakımı iyi yapıldığında güzelliğini uzun seneler koruyabilen, her çiçek açtığında insana huzur veren orkideye nasıl bakılmalı?

Orkide bakımı nasıl yapılır? Orkide bakımında nelere dikkat edilmeli? Orkide saksısı nasıl olmalı?


Tüm çiçekseverlerin gözdesi olan, bakımı iyi yapıldığında güzelliğini uzun seneler koruyabilen, her çiçek açtığında insana huzur veren orkideye nasıl bakılmalı?

Evde orkide bakımı nasıl olmalıdır? Orkide bakımı püf noktaları nelerdir, orkide nasıl çiçek açtırılır ve bunun gibi soruların cevabını sizin için araştırdık ve yazdık.

Orkidelerin bakımı, temizliği, yetiştirilmesiyle alakalı tüm önemli bilgiler bu haberimizde!

Orkide, salepgiller türünün narin bir üyesidir.  Orkidenin iyi bakılmadığını hızlı  yaprak dökmesinden, sararmasından ve bükülmesinden fark edebilirsiniz. 

Orkide evlerinizin en güzel köşelerini süsleyen, cam kenarlarında büyüleyici güzelliğiyle gözleri kamaştıran en zarif çiçeklerdendir.


Orkidenin anlamı nedir?

Orkide zerafet, mutluluk ve asaletin simgesi anlamlarına gelmektedir.


Orkidenin özellikleri

-Orkideler çoğunlukla tropik bölgelerde yetişir ve 22.000’den fazla türü vardır. 

-Birçok rengi, zarif yapısı ve güzelliğiyle en sevilen çiçeklerinden biri orkidedir. Türkiye'de en çok bulunan     ve tercih edilen cinsi  Phalaenopsis orkidedir.

- Bu cinsin gövdesi kısadır. Yayvan ve geniş yaprakları köklerinin üstünü örter.

-Sene içinde 12 haftaya kadar çiçeklerini sergilerler ve yılda ortalama 2 kez çiçek açar. Orkide bakımı güzel ve özenle yapılırsa çiçek açma sayısı  4'e kadar yükselebilir. 


Orkide bakımı nasıl olmalı?

Orkidenin çok çeşidi vardır. Bakımını yapmak ve orkide seçmek zordur.  Sizin için yazmış olduğumuz orkide bakım önerileriyle evinizde orkide bakımını kolaylaştırabileceksiniz.

Büyük orkideler ev ortamınıza daha kolay uyum sağlar.

Çiçekleri açmış orkide yerine  tomurcuklu olanları almalısınız. Çiçek açmış orkide kısa zaman sonra çiçeklerini dökülme evresine girecektir.

Alacak olduğunuz orkidenin köklerine dikkat edin. Koyu kahve ya da siyaha yakın renkte kökü olan orkideleri kesinlikle almayın.

Pürüzsüz ve lekesiz yaprakları olan orkideleri tercih edin.


Orkidenin bakımı evde nasıl yapılmalı?

Orkide güneş ışığını sevsede direkt güneş ışığına koyulmamalı. Perde arkasından güneş alan orkideler daha sağlıklı büyüyecektir.

Orkide yeteri kadar güneş ışığı alamazsa çiçek açmayacaktır. Orkidenin alacağı güneş ışığı miktarı, dokunduğunuz zaman yaprakları hiç ısınmamış ya da çok az ısınmış kadar olmalı.

Orkide cinsine göre nem istekleri de değişir. Genellikle nemli havada daha sağlıklı ve daha hızlı büyür

Orkide için sulama çok önemlidir. Fazla sularsanız kökler hemen çürür. Ortalama haftada bir kez oda sıcaklığında dinlenmiş su ile sulamalısınız.

Orkide çiçeği narin bir salepgiller üyesi olmasından dolayı ve hızlı bir şekilde yapraklarının dökülmesi, sararması ve bükülmesi gibi nedenler orkidenin iyi bir bakıma ihtiyacı olduğunun göstergesidir. İşte orkide bakımı hakkında bilinmesi gerekenler…

Orkideler birçok çeşide sahiptir ve seçmesi oldukça zordur. Ancak dikkat etmeniz gereken bazı noktalar evinizde orkide bakımını kolaylaştırmanıza yardımcı olur. Aşağıdaki önerilere özen göstererek eviniz için uygun bir orkide satın alabilirsiniz.

-Seçiminizi büyük orkidelerden yana kullanmalısınız çünkü evin ortamına daha kolay uyum sağlarlar.

-Çiçekleri olgunlaşmış olan orkidelerden ziyade daha çok tomurcuklu olanları almakta fayda vardır. Çiçeklerini açan bir orkide kısa zaman sonra dökülme evresine girecektir.

-Köklerine mutlaka dikkat edin. Özellikle kökü, koyu kahve ya da siyaha yakın renklerde olanları kesinlikle     almayın.

-Yaprakları pürüzsüz ve lekesi çiçekleri tercih edin.

-Orkide güneş ışığını sever ancak direş güneşe maruz bırakmamak gerekir. Bu nedenle daha çok perde arkasından güneş almaları yeterlidir.


Orkide saksısı nasıl olmalı?

10-12 cm civarında ufak saksılar orkideler için gayet uygun olacaktır. Saksının rengi şeffaf olmalı. Şeffaf saksıyla köklerinin ışık almasını sağlarsınız.

Orkide saksısının delikleri olmalı. Aksi takdirde kökler uzun süre suyun içinde kalır, bu da çürümeye ve bitkinin ölümüne sebep olur. 

Direnaj delikleri olarak bilinen bu delikler orkidenin fazla suyu atmasına yardımcı olur. Bu sayede bitkinin kökleri çürüme riskinden kurtulacak.


Orkide nasıl sulanır?

Sulama zamanı orkidenin sağlığı için çok önemlidir. Orkideyi 4 ya da 7 günde bir sulamalısınız.

Orkide sulama işleminde mevsim sıcaklıklarına çok dikkat edilmeli. Yaz mevsiminde 4 günde bir sulama yaparken kış mevsiminde haftada bir sulama yapmanız daha doğru olacaktır.



Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Orkide Çiçek