Mısır ve IMF yeni bir programda anlaştı


Google News

Yayınlama: 2 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Mısır Başbakanı Madbouly IMF ile yeni bir kredi anlaşması imzalandığını açıkladı.

Mısır ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında Aralık 2022'de imzalanan 3 milyar dolar tutarındaki önceki kredi anlaşması yerine, ekonomik reform programı kapsamında 8 milyar dolar değerinde bir kredi anlaşması imzalandı. IMF heyeti başkanı Ivanna Vladkova Hollar, Gazze savaşı nedeniyle art arda yaşanan ekonomik zorluklar ve Süveyş Kanalı gelirlerindeki düşüş sonrası kredinin değerinin 3 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkarıldığını belirtti. Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, IMF heyeti başkanı Ivanna Vladkova Hollar ile basın toplantısı düzenledi ve hükümetin, 5 aydan fazla süren görüşmelerin ardından IMF ile kredi anlaşması imzaladığını söyledi. Mısır'ın döviz gelirleri, İsrail'in Gazze Şeridi'ne savaş açtığı ekim ayından bu yana turizm sektöründeki gerilemeden ve Kızıldeniz'in güneyindeki Husi saldırıları nedeniyle Süveyş Kanalı'ndaki gemilerin transit ücretlerinde yaşanan düşüşten olumsuz etkilenmişti. Mısır Merkez Bankası, politika faizini 600 baz puan artırarak yüzde 27,25’e yükseltmişti. Alınan karar sonrası Mısır para biriminin dolar karşısındaki değer kaybı hızlanmıştı. Bu devalüasyon kararı, ekonomik reform programı kapsamında alınan önemli bir adım olarak görülmektedir. IMF, Mısır hükümetinin ekonomik reform çabalarını desteklemeye hazır olduğunu belirtmiştir. IMF Misyon Şefi Ivanna Vladkova Hollar, Mısır'ın mali planlarına yönelik reformların artan gelir getirmesi, özel sektör faaliyetlerini teşvik etmesi, istihdamı artırması ve devlet borç seviyelerini GSYİH'ye oranla %78'e düşürmesi gerektiğini ifade etmiştir.

IMF, Mısır'ın ekonomik reform programını destekleyen Genişletilmiş Fon Desteği (EFF) tarafından desteklenen reform programının ilk ve ikinci gözden geçirmelerinin tamamlanmasına yönelik görüşmeleri yürütmek üzere Ivanna Vladkova Hollar liderliğindeki IMF misyon ekibi, 17 Ocak-1 Şubat 2024 tarihleri arasında Kahire'yi ziyaret etmiştir.

IMF, Mısır hükümetinin ekonomik reform çabalarını desteklemeye hazır olduğunu belirtmiştir. IMF Misyon Şefi Ivanna Vladkova Hollar, Mısır'ın mali planlarına yönelik reformların artan gelir getirmesi, özel sektör faaliyetlerini teşvik etmesi, istihdamı artırması ve devlet borç seviyelerini GSYİH'ye oranla %78'e düşürmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Mısır, IMF ile imzalanan kredi anlaşması sonrasında politika faizini artırmış ve bu kararın ardından Mısır para biriminin dolar karşısındaki değer kaybı hızlanmıştır. Bu durum, Mısır'ın ekonomik reform çabalarının bir sonucu olarak değerlendirilmektedir. IMF, Mısır'ın ekonomik reform programına destek olmaya devam etmektedir


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Mısır IMF