Merkez Bankası Haberleri: Faiz kararı için kritik tarih! Mevduat ve kredi faizleri artar mı?


Google News

Yayınlama: 3 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Bankada parası olan ya da borçlanacakları yakından ilgilendiren TCMB faiz kararı yarın belli olacak. Son dönemde mevduat ve kredi faizlerindeki yükseliş dikkat çekmişti. Peki karar sonrası mevduat ve kredi faizleri artar mı?

Merkez Bankası, son toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 40'tan yüzde 42.5 seviyesine yükseltmiştir. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında faiz artışlarının hızlanmasıyla birlikte mevduat ve kredi faizlerinde dikkat çeken yükselişler yaşanmıştır. 2023 yılının sonlarına doğru bankalarda aylık mevduat faizleri yüzde 48 seviyelerine kadar yükselmiştir. Ancak yeni yıl itibarıyla faizlerde 1-2 puanlık bir düşüş gözlenmiştir. Şu anda bankalarda ortalama mevduat faizleri yüzde 46-47 civarında değişmektedir. 24 ay vadeli ihtiyaç kredisinde faizler ortalama yüzde 3.50, 120 ay vadeli konut kredisinde faizler yüzde 3-3.20, 36 ay vadeli taşıt kredisinde faizler ise yüzde 3.65-4.00 arasında değişmektedir.

Merkez Bankası'nın perşembe günü faiz artıracağına ilişkin piyasanın beklentisi, politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 42.5'ten yüzde 45 seviyesine çıkarması yönündedir. Bu muhtemelen son faiz artışı olacak ve Merkez Bankası bundan sonraki süreçte enflasyonun seyrini takip edecektir. Çeşitli anketlere göre ocak ayı maksimum faiz beklentisi yüzde 45'e çıkmıştır. 2024 sonuna dair faiz tahminlerine baktığımızda politika faizi tahmini yüzde 40 seviyesindedir. Yıl sonu için en yüksek beklenti ise yüzde 45 seviyesindedir. Bazı katılımcılar 2024'ün üçüncü çeyreğinde faiz indirimleri olabileceğini düşünürken, bir kısmı ise 2024'ün dördüncü çeyreğinde faiz indirimi beklemektedir. Merkez Bankası'nın perşembe günkü toplantısında bu soruların hepsine cevap vereceğini ve 31 Mart'taki seçimler sonrasında para piyasaları enstrümanları ile piyasaya gereken adımları atacağını belirtmektedir.

Merkez Bankası, politika faizini artırırsa mevduat tarafında fazla bir toparlanma beklenmez, ancak kredi ve kredi kartı faizlerinde artışlar görülebilir. Özellikle TL faizlerindeki ve kredilerdeki artışlar yatırım tarafını etkilemiştir. Merkez Bankası'nın faiz adımlarını atarken, kredi ayağına yönelik yapacağı açıklamalar önemli olacaktır. Mevduat tarafında geçtiğimiz yılın sonlarına göre faizlerde düşüş yaşanmış olsa da, risk almak istemeyen yatırımcılar mevduat tarafında pozisyonlarını korumuşlardır. Ayrıca, yabancı yatırımcıların TL tahvillere olan ilgisi artmıştır.

Faiz artışının tüketici, taşıt ve konut kredisi faiz oranlarına yansımaları olacaktır ve bu da maliyetleri artıracaktır. Merkez Bankası'nın faiz adımını gerçekleştirdiği takdirde yapacağı açıklamalar önemli olacaktır ve piyasa bu açıklamalara daha detaylı bir şekilde bakacaktır. Faizlerdeki artış, bankaların tüketici tarafına yansıtmama eğiliminde olabilir, böylece piyasanın daha fazla durgunluğa gitmesi engellenmeye çalışılabilir.

Son Hazine tahvil ihalesinde 31 milyar TL borçlanma gerçekleşmiş ve bileşik faiz yüzde 30.75 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu durum, Merkez Bankası'nın yapacağı 250 baz puanlık faiz artışının borçlanma maliyetlerinde büyük bir yansıma yaratmayabileceğini göstermektedir. Bankalar, piyasanın daha fazla durgunluğa gitmemesi adına tüketici tarafına faiz artışını fazla yansıtmamayı tercih edebilirler.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

merkez bankasi faiz kredi faizi mevduat faizi