Maymun Çiçeği Virüsü'nden Nasıl Korunabiliriz?


Google News

Yayınlama: 2 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Genellikle Afrika'da görülen ancak son zamanlarda ABD, Kanada ve Avustralya ile birlikte Avrupa ülkelerine de yayılan maymun çiçeği virüsü 23 ülkede tespit edildi.

Hastalığın ülkemizde henüz görülmediğini ancak bunun hiç görülmeyeceği anlamına gelmediğini belirten Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Burhan Engin, “Virüsün bulaşma yollarını bilmek ve bulaşma yollarını bilmek çok önemli, tedbirli olun” diyerek bu konuda şu bilgileri verdi…

Burhan Engin: "En önemli belirtileri ateş ve lenf düğümlerinde büyümedir. Bu virüs çoğunlukla hayvanlardan insanlara bulaşır. Hastalığın kuluçka süresi genellikle 6-13 gün olmakla birlikte 5-21 gün arasında değişebilmektedir. Enfeksiyon klinik olarak iki döneme ayrılabilir. Ateş, baş ağrısı, lenf düğümlerinde büyüme, sırt ağrısı, kas ağrısı, halsizlik ile karakterize olan ilk dönem 5 gün sürer. Lenf düğümlerinin büyümesi bu hastalık için öne çıkan bir özelliktir ve kızamık, çiçek hastalığı ve su çiçeğini ayırt etmede önemlidir. Deri döküntüsü ateşten sonra başlar Deri döküntüsü ateşten 1-3 gün sonra başlar. Döküntü gövdeden ziyade yüzde, kollarda ve bacaklarda daha yoğundur. Yüz (yüzde 95), avuç içi ve ayak tabanları (yüzde 75) etkilenir. Ayrıca oral mukoza (%70), genital bölge (%30) ve konjonktiva (%20) etkilenir. Döküntüler önce düz tabanlı, hafif kabarık, sonra berrak, ardından sarımsı, sıvı dolu lezyonlar olarak gelişir. Lezyonlar birkaç veya binlerce olabilir. Semptomlar 2-4 hafta içinde kendi kendini sınırlar. Görme kaybına ve beyin iltihabına neden olabilir. Çocuklarda hastalık şiddetli olabilir. Bağışıklığı zayıf olan kişilerde de şiddetli olabilir. Çiçek hastalığı aşısı eskiden koruma altında olmasına rağmen, günümüzde ülkelere göre 40-50 yaş altı kişiler hastalığa daha duyarlıdır. Komplikasyonlar arasında akciğer enfeksiyonu, sepsis (kan zehirlenmesi), görme kaybı ve ensefalit (beyin iltihabı) bulunur. Maymun çiçeğinin klinik görünümü, 1980 yılında dünya çapında eradike edildiği ilan edilen çiçek hastalığına benzer. Çiçek hastalığından daha az bulaşıcıdır. Çiçek hastalığının yok edilmesi sırasında kullanılan aşılar da maymun hastalığına karşı koruma sağladı. Ayrıca maymun çiçeğinin önlenmesi için onaylanmış yeni aşılar geliştirilmiştir. Çiçek hastalığı tedavisi için geliştirilen ilaçlar da maymun hastalığı tedavisi için ruhsatlandırılmıştır. Bununla birlikte, virüsün sistematik gözlemleri ve yeni vakaların hızlı bir şekilde belirlenmesi, yayılmasını kontrol altına almak için kritik öneme sahiptir. Salgınlar sırasında, enfekte kişilerle yakın temas, maymun çiçeği virüsü enfeksiyonu için en önemli risk faktörüdür. Sağlık çalışanları ve haneler daha büyük bir enfeksiyon riski altındadır. Maymun çiçeği virüsü ile enfekte olduğundan şüphelenilen veya teyit edilen hastaları tedavi eden ve bakımını yapan veya onlardan numune alan sağlık çalışanları, standart enfeksiyon kontrol önlemlerini izlemelidir. Hastanın bakımı için mümkünse daha önce çiçek aşısı olan kişiler seçilmelidir. Kişisel hijyen önlemleri bireysel olarak alınmalıdır. Ancak ortak mallar ve ortak alanlar kullanılırken dikkatli olunmalıdır."


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Virüs