İngiltere Savunma Bakanı Wallace istifa etti:


Google News

Yayınlama: 8 ay önce

Son güncelleme: 8 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, "2005 yılında milletvekili oldum ve bunca yıldan sonra artık hayatın ihmal ettiğim kısımlarına yatırım yapma ve yeni fırsatları keşfetme zamanım geldi." sözleriyle görevinden istifa ettiğini açıkladı.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace 2005 yılında milletvekili oldu ve bunca yıldan sonra hayatın ihmal ettiğim kısımlarına yatırım yapmanın ve yeni fırsatlar keşfetmenin zamanı geldi. sözleriyle görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Wallace, Başbakan Rishi Sunak'a hitaben yazdığı istifa mektubunda, 4 yıllık bakanlık görevinin ardından arkasında daha modern, daha özgüvenli ve daha iyi finanse edilen bir silahlı güç bıraktığını belirtti. İngiliz ordusunun özellikle Ukrayna-Rusya Savaşı'ndan sonra dünyada daha saygın bir ordu haline geldiğine dikkati çeken Wallace, \Savunma harcamalarının keyfi olarak değerlendirildiği, boşaltıldığı ve kurtarıldığı günlere geri dönmek istemediğinizi biliyorum.

Wallace, önümüzdeki on yılda dünyanın daha güvensiz ve istikrarsız hale geleceği inancını da paylaşarak, “İkimiz de bugünün geleceğe yatırım yapma zamanı olduğunu biliyoruz.” dedi. 1991 yılında orduya katılan Wallace, ülkesine hizmet etmeye kararlı olduğunu ve bu taahhüdün bana ve aileme bir bedeli olduğunu söyledi.

Uzun süre düşündükten sonra istifama izin vermeye karar verdim. 2005 yılında milletvekili oldum ve bunca yıldan sonra hayatın ihmal ettiğim kısımlarına yatırım yapmanın ve yeni fırsatları keşfetmenin zamanı geldi.

HİBE SHAPPS YERİNE DEĞİŞTİRİLDİ

Başbakan Sunak, Wallace'ın mektubuna da yanıt vererek, Ukrayna'ya askeri yardımın artırılmasında hem içeride hem de dışarıda hayati bir rol oynadığınızı söyledi.

Wallace'ın en zor anlarda önemli kararlar alabilen bir yapıya sahip olduğunu belirten Sunak, Afganistan'dan 15 binden fazla insanın tahliyesinde Wallace'ın önemli rol oynadığına işaret etti.

Sunak, Wallace'ın Güvenlik ve Ekonomik Suçlardan Sorumlu Devlet Bakanı ve Kuzey İrlanda'dan Sorumlu Devlet Bakanı olduğunu hatırlatarak, bu görevleri sırasında 2017 yılında terör saldırılarına ve çifte ajan Sergey Skripal'in zehirlenmesine de yakından karıştığını sözlerine ekledi.

Wallace'ın istifasını kabul eden Sunak, “8 yıllık zorlu bakanlık görevinden sonra istifa etme isteğinizi tamamen anlıyorum.

Görevinizden teşekkür ve saygıyla ayrılıyorsunuz.” dedi. 

Savunma Bakanlığı'nda Ben Wallace tarafından boşalan koltuğun yerini Enerji Güvenliği ve Sıfır Emisyondan Sorumlu Devlet Bakanı Grant Shapps aldı.

Başbakanlık Ofisi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, Kral 3. Charles'ın randevuyu onayladığı söylendi.

Temmuz 2019'da Savunma Bakanı olarak atanan Wallace, diğer NATO üyelerinin aksine Türkiye'nin bazen kendini savunmak için yapması gerekeni yapmak zorunda kaldığını söyledi. diye açıkladı.

Silahlı kuvvetlerin savunma harcamalarının 2021-2025 yılları arasında 188 milyar dolar olacağı sözünü de veren Wallace, Rusya-Ukrayna Savaşı öncesinde Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile de bir araya geldi.

Wallace, Şoygu'nun Rusya'nın savaşa girmeyeceği yönündeki açıklamasına rağmen savaşın muhtemelen bir gün sonra olduğunu ve İngiliz Dışişleri Bakanlığı'nın Ukrayna'daki İngilizlere fırsat bulduklarında ülkeyi terk etmelerini tavsiye ettiğini söyledi.

Muhafazakar Parti'nin en uzun süre görev yapan Savunma Milletvekili Wallace, Temmuz ayında Vilnius'ta düzenlenen NATO zirvesinde Ukrayna'yı, verilen yardımlara minnettar olmadığı için eleştirdi.

Ukrayna'ya savunma desteği sağlayan bazı müttefiklerin minnettarlık görmek istediğini söyleyen Wallace, İngiltere'nin Ukrayna'ya silah gönderen çevrimiçi satış şirketi Amazon olmadığını da sözlerine ekledi.

Bu açıklama nedeniyle eleştirilen Wallace, açıklamasından 3 gün sonra yaptığı açıklamaların yanlış anlaşıldığını belirterek bir sonraki seçimde tekrar milletvekili adayı olmayacağını açıkladı ve bakanlık görevinden ayrılmak istediğini açıkladı. *Haberin görüntüsü AA tarafından servis edildi.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

İngiltere