Husilere yönelik saldırılara ilişkin 22 imza!


Google News

Yayınlama: 3 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik yapılan saldırılara karşılık verilmeye devam ediliyor. İki gün önce Yemen'deki Husilerin kontrolünde bulunan 8...

22 Ocak'ta ABD ve İngiltere, Yemen'deki Husilere karşı hava saldırısı düzenledi. Bu saldırıya Avustralya, Bahreyn, Kanada, Hollanda ve Yeni Zelanda'nın da desteği vardı. Saldırıya ilişkin ortak açıklamaya Arnavutluk, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Estonya, Gine-Bissau, Macaristan, İtalya, Kenya, Letonya, Litvanya, Karadağ, Kuzey Makedonya, Güney Kore ve Romanya da imza attı. Toplamda 22 ülke bu açıklamayı destekledi.


İngiltere Başbakanlık Ofisi'nin 10 Numara'dan yapılan açıklamaya göre, saldırının amacı Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşılık vermekti. ABD ve İngiltere, adı geçen 5 ülkenin desteğiyle Yemen'deki Husilerin kontrolündeki 8 noktayı, meşru müdafaa ve Birleşmiş Milletler şartlarına uygun şekilde vurdu.

Açıklamada, Husilere yönelik saldırıların amacının, Husilerin Kızıldeniz'deki denizcileri ve deniz ticaretini aksatmaya yönelik saldırı kapasitelerini düşürmek olduğu belirtildi. Bildiride, Kasım ortasından bu yana Husilerin Kızıldeniz'de 30'dan fazla ticari gemiye saldırı düzenlediği ifade edildi.

Açıklamada saldırıların durması çağrısında bulunulurken, Husilere silah temin edenlerin uluslararası hukuku ihlal ettiği vurgulandı. ABD ve İngiltere'nin 22 Ocak'ta gerçekleştirdiği ve 5 ülkenin destek verdiği bu saldırılarla ilgili yapılan ortak açıklamaya Arnavutluk, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Estonya, Gine-Bissau, Macaristan, İtalya, Kenya, Letonya, Litvanya, Karadağ, Kuzey Makedonya, Güney Kore ve Romanya da imza attı.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Kızıldeniz husiler ABD İngiltere