Merkez Bankası faiz kararını açıkladı


Google News

Yayınlama: 2 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Son Dakika: Merkez Bankası Temmuz toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 14'te bıraktı.

Merkez Bankası Temmuz toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 14'te bıraktı.

Merkez Bankası gerekirse ilave tedbirlerin uygulanacağı mesajını verdi.

Flaş Haber! Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı.

Temmuz ayında toplantısını yapan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 14'te tuttu.

Ekonomistler, faiz oranının yüzde 14'te sabit kalmasını bekliyorlardı.

Merkez Bankası geçen yılın Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında faiz oranlarını toplam 5 puan indirdi.

Merkez Bankası bu yıl faiz oranını değiştirmedi.

Ticaret yasakları ve küresel gıda güvenliğinde artan belirsizlikler, emtia fiyatlarının yüksek ve dalgalı seyri ile temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerde arz kısıtlarının devam etmesi, uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

"Yüksek küresel enflasyonun enflasyon beklentileri ve uluslararası finans piyasaları üzerindeki etkileri yakından takip ediliyor.

Ancak gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları, arz-talep uyumsuzluğu ve işgücü piyasalarındaki katılıklar ile bağlantılı.

Ülkeler arasında farklılık gösteren ekonomik görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adımlarında ve iletişimlerinde ayrışma devam ediyor.

Merkez bankalarının finansal piyasalarda artan belirsizlikler nedeniyle çeşitlenmesi ve artması İstihdam kazanımlarının benzer ekonomilere göre daha olumlu olması Sürdürülebilir bileşenlerin büyüme kompozisyonundaki payı artarken, turizm kaynaklı cari işlemler dengesindeki güçlü iyileşme devam ediyor.

Ayrıca, yüksek enerji seyri y Ana ihracat pazarlarında fiyatlar ve durgunluk ihtimali cari denge üzerindeki riskleri canlı tutuyor.

Cari dengenin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi fiyat istikrarı için önemlidir.

Hızını kaybettiği gözlenmekle birlikte, kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansal kaynakların ekonomik aktivite ile amacına uygun buluşması yakından takip edilmektedir.

Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayacak ve gerekirse ilave tedbirler alacaktır.

Jeopolitik gelişmelerin neden olduğu enerji maliyetlerindeki artış, ekonomik temellerden uzak fiyat oluşumlarının etkileri ve küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların yol açtığı güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam ediyor.

Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlarla birlikte küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.

Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaştırılması amacıyla TCMB'nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liraizasyonu teşvik eden kapsamlı bir politika çerçevesi inceleme süreci devam etmektedir.

Para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi amacıyla değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politikası adımları kullanılmaya devam edilecektir. Liraizasyon stratejisi çerçevesinde elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin devam etmesi ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin devam etmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak düşmesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Bu sayede yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi için uygun bir zemin oluşturulacaktır."

2022 Yılın geri kalanı için Merkez Bankası toplantı tarihleri ​​aşağıdaki gibidir:

18 Ağustos 2022

22 Eylül 2022

20 Ekim 2022

24 Kasım 2022

22 Aralık 2022


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Merkez Bankası faiz