Göğüs ağrısı neden olur, göğüs ağrısının sebepleri nelerdir?


Google News

Yayınlama: 3 yıl önce

Son güncelleme: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Birçok etken göğüs ağrısına neden olabilir. Göğüs ağrısı ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabileceğinden tıbbi yardım almak gerekebilir.

Göğüs ağrısı neden olur, göğüs ağrısının sebepleri nelerdir?

Göğüs ağrısı, kalp krizi ihtimalinin belirtisi olabilir. Fakat başka bir hastalığında belirtisi olabilir. Bununla beraber göğüs ağrısı şikâyeti olduğunda ilk önce kalp sorunları incelenmelidir.

Göğüs ağrısının diğer sebepleri arasında akciğer sorunları, hazımsızlık, reflü, kas gerginliği, göğüs kemiğine yakın kaburga eklemlerinde iltihaplanma olabilir. Pek çok problem göğüs ağrısına sebep olabilir. Göğüs ağrısı önemli bir sağlık probleminin habercisi olabileceğinden tıbbi yardım almak çok önemlidir. Göğüs ağrısı, kişilerin acil servise gitmesinin en yaygın sebeplerinden birisidir. Göğüs ağrısı şikayetinden dolayı tıbbi yardım almak istiyorsanız dahiliye doktoruna başvurmanız gerekiyor.


Göğüs ağrısı neden olur? 

Göğüs ağrısı yaşandığında çoğunlukla kişinin ilk aklına gelen kalp krizi geçirdiğidir. Göğüs ağrısı kalp krizinin ciddi bir belirtisi olsa da, sanıldığı gibi çok tehlikeli bir durum da olmayabilir. Hastahanelere göğüs ağrısı sebebiyle yapılan başvuruların yaklaşık %13'ü kalp ile ilgili ciddi bir sağlık sorunu sebebiyledir.


Göğüs ağrısının kalple ilişkili sebepleri arasında şunlar bulunur:

Kalp krizi: Kalp krizi, çoğunlukla bir kan pıhtısının kalp kasını besleyen damarları tıkanması sonucu gerçekleşir.

Anjina: Anjina, kalbi besleyen damarların kısmi tıkanıklığı nedeniyle kan akışının zayıflamasının sebep olduğu göğüs ağrısı için kullanılan bir terimdir. Bu olay çoğunlukla kalp kaslarına kan götüren atardamarların iç duvarlarında aterosklerotik plakların birikmesinden oluşur. Bu plaklar damarları daraltarak özellikle hareket halinde kalbin oksijenlenmesini azaltır.

Aort diseksiyonu: Aort diseksiyonu hayatını önem taşıyan bir durumdur. Kalpten çıkan ve aort ismi verilen ana atardamarın yırtılmasıdır ve bir anda oluşan şiddetli göğüs ağrısı bu durumun belirtisidir.

Perikardit: Perikardit, perikard olarak adlandırılan ve kalbi çevreleyen zarın iltihaplanması durumudur. Perikardit, çoğunlukla nefes almakla veya uzanmakla artan göğüs ağrısına sebep olur.

Miyokardit: Kalp kasında iltihaplanma yaşanmasıdır.


Göğüs ağrısının sindirim ile ilgili nedenleri 

Reflü: Midede bulunan besin parçalarının yerçekimine ters yönde hareket ederek yemek borusuna geri dönmesi durumuna reflü adı verilir. Reflü, göğüs kemiğinin arka kısmında yanma hissiyle karışık göğüs ağrısına sebep olur. Ağza acı su gelmesi şikâyeti de reflü belirtisidir. Yemek borusu sorunları: Yemek borusu sorunları yutmayı güçleştirebilir ve göğüs ağrısına neden olabilir.

Safra kesesi sorunları: Safra kesesi taşları ya da iltihabı göğüs ağrısına sebep olabilir.

Pankreas iltihaplanması: Pankreatit olarak adlandırılan pankreas iltihabında göğüs ağrısı şikâyeti yaşanabilir.


Göğüs ağrısı belirtileri nelerdir? 

Göğüste baskı, dolgunluk, yanma veya gerginlik hissi

Sırt, boyun, çene, omuz ve bir ya da iki kola yayılan ezici veya yakıcı histe ağrı

Beş dakikadan uzun süren, gelip giden ve yoğunluğu artan ağrı


Kalp problemlerine bağlı olarak yaşanan göğüs ağrısına eşlik eden belirtiler bunlar da olabilir:

Nefes darlığı

Soğuk terleme

Baş dönmesi

Zayıflık

Yorgunluk

Mide bulantısı ve kusma


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
Göğüs Göğüs Ağrısı