Emekliye eşit zam... Masadaki iki formül... Refah payı nasıl yansıtılacak... Doğum borçlanması detayı


Google News

Yayınlama: 2 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Temmuz'da zam oranının memur emeklilerinde yüzde 20'yi, SSK ve Bağ-Kur'lularda yüzde 25-26'yı aşması beklenirken, refah payı ile oranın eşitlenmesi gündemde. Bunun için de 2 formül bulunuyor. İşte refah payının detayları...

Bu yılın Temmuz ayında emeklilerin ikinci zammını alacağına dair bilgiler bulunmaktadır. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kök aylıklarına ilk 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacak. Memur emeklileri ise yüzde 10 artış ve ilk yarıdaki enflasyonun yüzde 15'i aşan kısmı üzerinden fark alacak. Ayrıca ek iyileştirme masaya yatırılacak. Refah payı hem geçen yıl hem bu yıl uygulandı. Temmuz'da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 19.77, memur emeklilerinin ise yüzde 17.55 olarak belirlenmişti. İlk 6 aylık enflasyon tahmini yüzde 25.52-26.24 seviyelerinde bulunuyor. İlk orana göre zam SSK ve Bağ-Kur'lularda yüzde 25.52, memur emeklilerinde yüzde 20.06 olacak. İkinci orana göre ise SSK ve Bağ-Kur'lular yüzde 26.24, memur emeklileri 20.75 zam alacak. Refah payıyla birlikte zam oranlarının eşitlenmesi bekleniyor.

Emeklilere yapılacak zamların hesaplanmasında iki formül ele alınacak. İlk formüle göre memur emeklilerinin artışı refah payı ile SSK ve Bağ-Kur'luların seviyesine çıkarılabilecek. İkinci formüle göre ise tüm emeklilere refah payı verilerek zam oranları yükseltilebilecek.

Zamların emeklilerin kök aylıklarına yansıtılacağı belirtilmiştir. Ayrıca çıkan tutara yeni aylığın yüzde 4-5'i oranında ek ödeme ilave edilecek. Eğer refah payı ile zam oranı yükseltilirse, kök aylığa 6 aylık enflasyon oranı yerine refah payı eklenmiş yeni oran yansıtılacak.

En düşük memur emeklisi aylığının Temmuz zammının oranı yüzde 20.75 olursa 14 bin 741 liradan 17 bin 800 lira seviyesine çıkacağı belirtilmiştir. Ayrıca kök aylığı 9 bin lira olan bir SSK emeklisi için de hesaplamalar yapılmıştır.

Doğum borçlanması konusunda da bilgi verilmiştir. Doğum borçlanması doğumdan sonraki en fazla iki yıllık süre için yapılabilir ve her doğumda en fazla 720 günlük süre borçlanılabilir. Kadın sigortalılar üç doğuma kadar borçlanma yapabilirler.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

zam ssk temmuz memur Emekli Maaşı doğum borçlanması Bağ-Kur