Dolar haftaya zirve ile başladı! Dolar ve Euro ne kadar oldu? 22 Ocak 2024 döviz fiyatları


Google News

Yayınlama: 3 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Dolar, haftaya güçlü bir başlangıç yaparak zirve seviyelerine ulaştı. Euro ise dolar karşısında biraz zayıf seyretti. İşte 22 Ocak 2024 tarihindeki döviz fiyatları ve ekonomide son dakika haberleri...

Bugün iç gündemde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı, Hazinenin 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi ve merkezi yönetim borç stoku verisinin takip edileceği bildirildi. Ayrıca bankacılar, Hazinenin bir Eurobond ihracına çıkıp çıkmayacağını da izlemektedir.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısı kararı bu hafta önemli bir olay olarak öne çıkacak. Bu hafta ayrıca Avrupa ve Japonya merkez bankalarının faiz kararları da yakından izlenecektir.

Sıkılaştırma yanlısı açıklamalar nedeniyle piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Mart ayında faiz indirimi olasılığını yüzde 75'ten yüzde 49'a düşürdü. Ancak Mayıs ayında yüzde 100 olasılıkla 25 baz puanlık ilk faiz indirimine gidilmesi beklenmektedir.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ve ailesi hakkında geçen hafta medyada yer alan ve yalanlanan haberlerin olası etkileri piyasalar tarafından takip edilmektedir. Ekonomi veya para politikası dışında kalan ve Erkan'ın ailesiyle ilgili devam eden iddiaların piyasa üzerinde nasıl bir etki yaratacağı da gündemdedir. Piyasalar, bu sürecin TCMB'de bir görev değişimine yol açıp açmayacağını da sorgulamaktadır.

Bugün yayımlanan bir notta, İstanbulanalytics tarafından, Merkez Bankası Başkanının para politikası dışında bu kadar çok konuşulduğu ve yargılandığı bir ortamda aslında enflasyonla mücadelenin bu kritik aşamasının zarar gördüğü ifade edilmiştir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, OdaTV'de yer alan ve Mehmet Şimşek grubu tarafından servis edildiği iddia edilen haberleri yalanlamıştır.

Merkez Bankası'nın Cuma günü yayımladığı piyasa katılımcı anketine göre, 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 42.04 olarak belirlenmiştir. Ankette, bu ay TCMB'nin politika faizini 250 baz puan daha artırarak yüzde 45'e yükseltmesi beklenmektedir. TCMB, bankacılık sistemindeki likiditeyi çekmeye devam etmesine rağmen, likidite fazlasının Cuma günü itibarıyla 220 milyar TL civarında olduğu belirtilmiştir.

Yerel seçimlere yaklaşırken, asgari ücret gibi etkenlerin Merkez Bankası'nın yıl sonu için yüzde 36 seviyesindeki enflasyon tahminine yeni bir yukarı yönlü risk oluşturup oluşturmayacağı piyasanın ana gündemi haline gelmektedir. Bu kapsamda, TCMB faiz kararının önemi de artmaktadır.

TCMB, ABD'deki yatırımcı toplantısında, enflasyon risklerine karşı dikkatli olduklarını ve gerektiğinde her türlü adımı atmaya hazır olduklarını belirtmiştir.

Genel beklenti, TCMB'nin bu hafta faiz artışlarını yüzde 45 seviyesinde tamamlayacağı ve ardından uzun bir süre sabit tutacağı yönündedir. Ancak yeni enflasyon gelişmelerinin para politikasına ek bir sıkılaştırma ihtiyacı yaratıp yaratmayacağını görmek için piyasa, PPK metnindeki değişikliklere odaklanacaktır.

Geçen yıl Mayıs sonunda gerçekleşen genel seçimlerden bugüne kadar TCMB, politika faizini yüzde 42.5'e yükselterek 3,400 baz puanlık bir artış gerçekleştirdi. TCMB, sıkılaştırma adımlarını en kısa sürede tamamlayacağını ve gerekli parasal sıkılığın gerektiği sürece devam edeceğini belirtmektedir.

TL, dolar karşısında Eylül başından bu yana günlük sınırlı değer kayıplarını sürdürmektedir. Kur bu sabah güne Foreks piyasalarında 30.22 civarında başlamıştır. Euro ise TL karşısında 33.99 seviyesinde sınırlı bir yükseliş göstermektedir.

Geçen yılın tamamında yüzde 36.6 oranında, Aralık ayında ise yüzde 2.2 kayıpla kapatan TL, Ocak ayında aralık ayına göre bir miktar daha değer kaybetmiştir. 2024 yılı başından bugüne kadar TL, yüzde 2.3 oranında değer kaybetmiştir.



Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

dolar euro Eurobond merkez bankası faiz