Diyetisyen Deniz Hazar Türk diyet, beslenme ve zayıflama ile ilgili sorularımızı yanıtladı


Google News

Yayınlama: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu, Healthy Bites Co kurucusu Diyetisyen Deniz Hazar Türk diyet, beslenme ve zayıflama ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Deniz Hazar Türk kimdir?

Merhaba, ben Diyetisyen Deniz Hazar Türk.

Diyetisyenlik hayalimdeki meslek idi. Pazarlama ve iletişim alanında Türkiye ve yurtdışındaki kurumsal firmalarda 12 yıl çalıştım. Yurtdışında çalışırken ilgi alanım olan mesleği yapmaya karar vererek, ikinci üniversite eğitimini Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde diyetisyen olarak tamamladım. Bugün kurucusu olduğum Healthy Bites Co.'da hem diyetisyenlik hizmeti, hem de Healthy Bites markası ile sağlıklı atıştırmalıklar sunuyoruz.


Mesleki olarak yaptığınız çalışmalardan ve sunduğunuz hizmetlerden bahseder misiniz?

Hipokrat'ın "Besinleriniz ilacınız olsun" sözünden yola çıkarak besinlerin hem iyileştirici hem de hasta edici gücü olduğuna inanmaktayım. Ülkemizde ve dünyada obezite, diyabet vb. kronik hastalıkların sayısı maalesef her geçen gün artıyor. Bu hastalıkların altında yatan en büyük sebep de beslenme ile ilişkili. Toplumumuzun refahı için sağlıklı beslenmeyi öğrenmemiz ve uzun vadede sürdürebilmemiz gerektiğine inanıyorum. Danışanlarımın sağlığını iyileştirmek adına beslenmelerini düzenleyerek, bunu uzun vadede sürdürülebilmeleri için yardımcı oluyorum. Kliniğimde her yaştan hastalığa sahip danışana hizmet vermekteyim.


Neden bir diyetisyene başvurmak gerekir? Hangi koşullarda insanlar bir diyetisyene gitmelidir?

Diyetisyen dediğimizde "diyet" ve "zayıflama diyetleri" akla geliyor. Halbuki mesleğimiz yalnızca zayıflama ile sınırlı değildir. Diyabet, obezite, böbrek, kanser, hastalıkları vb. gibi birçok hastalığa özel beslenme tedavisi diyetisyenler tarafından uygulanmaktadır. Hastalıkların ilaç ile tedavisinde doktorlar yetkinken beslenme tedavisinde de diyetisyenler yetkin ve donanımlıdır. 

Diyetisyen Deniz Hazar Turk Diyet Beslenme ve Zayıflama

Diyet ya da diyetisyen denilince insanların aklına genelde kilo vermek geliyor. Peki sizin için sağlıklı ve uzun yaşamanın sırları nelerdir? Ne tavsiye edersiniz?

Dünya Sağlık Örgütü sağlık kavramını "Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam iyilik hali" olarak tanımlanmaktadır.

Sağlıklı olmak bedensel, ruhsal ve sosyal bir bütünlük halidir. Sadece yediklerimize özen göstermek sağlıklı olmak ve hastalıklardan korunmak için yeterli olmayabilir. Aynı zamanda ruhsal sağlığımız için stres ve kaygıyı kontrol edebilmeli, fiziksel olarak aktif olmalı, sosyal ilişkilerimiz ile de iyilik halini sağlayarak, sağlık olgusuna bütünsel yaklaşmalıyız.


Meslek hayatınız boyunca danışanlarınızdan en sık duyduğunuz şikayetler nelerdi? Genelde ne tür isteklerle kapınızı çalıyorlar? 

Genç ve orta yaşlı danışanlarım kilo almaktan şikayetçi. İlerleyen yaş ile birlikte diyabet, hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları vb. hastalıklar da kilo şikayetine eşlik etmeye başlıyor. Hastalıklarını ve sağlıklarını iyileştirmek üzerine beslenme tedavisi uyguluyoruz.


Danışanlarınıza uyguladığınız tedavi yöntemleri nelerdir?

Sağlıklılık halinin temel prensiplerini danışanlarıma benimsetmeye çalışıyorum. Sağlıklı beslenmeyi ve sağlıklı seçimler yapmayı öğretiyorum. Bedenlerini tanımalarını ve kendilerine hangi besinlerin iyi ya da kötü geldiğini fark etmelerine yardımcı oluyorum. Beslenme tedavisinden öte bir beslenme eğitimi uyguluyorum; böylece danışanlarım daha donanımlı hale gelerek, sağlıklı besin seçimlerini bir diyetisyene ihtiyaç duymadan da yapabiliyor ve sağlıklı yaşamlarını uzun vadede sürdürebiliyorlar. 


Pandemi sizi nasıl etkiledi? Danışan sayılarında artış oldu mu? Ülke olarak karantina döneminde neyi doğru neyi yanlış yaptık? Daha çok ne türde şikayetler aldınız?

Pandemi bizim mesleğimizi de dijital çalışmaya zorladı. Online beslenme danışmanlığı hizmetine yoğunlaşmaya başladık. 

Salgının psikolojik etkilerinin yanı sıra fiziksel olarak da olumsuz etkileri oldu. Kısıtlamalar ile geçtiğimiz bir yılda bir bireyin ortalama olarak 3kg aldığını bu konuda yapılan araştırmalar göstermektedir.

Ipsos tarafından Şubat ayında gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması'nın verilerine göre

bireylerin %60’ının salgın başladığından bu yana kilo aldığı, kilo verenlerin oranının %12 oranında olduğu, kilosunda bir değişiklik olmayanların oranının ise %28 olduğu tespit edilmiş. Kilo alan bireylerin de aldığı ortalama kilo 6,6kg* olarak belirtilmektedir.

Diyet Beslenme ve Zayıflama

Türkiye’de diyetisyenliğin geleceğini nasıl görüyorsunuz? Diyetisyen olmak isteyen üniversite adaylarına ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz? Nasıl başarılı bir diyetisyen olunur?

Mesleğimizin değeri her geçen gün daha da anlaşılıyor ve çalışma alanlarımız genişliyor. İnsanların mesleğimize ve sağlıklı beslenmeye olan ilgisi gün geçtikçe büyüyor. Gelecekte diyetisyenliğe yönelik bu ilgiyi başarıya dönüştürmek isteyen genç arkadaşlarıma önerim şudur; bir yönüyle araştırmacı olmalılar, yeniliklere açık olmalılar, diğer yönü ile sosyal iletişimlerini, liderlik özelliklerini ve girişimci yönlerini geliştirmeliler. Bu iki yönü birlikte uygulamayı başaran müstakbel meslektaşlarımın gelecekte çok başarılı olacaklarına inanıyorum.


Diyetisyenlik mesleğini icra etmek isteyenler internette "Diyetisyenler ne kadar kazanıyor?", "Diyetisyen maaşları" gibi sorulara yanıt aramaya çalışıyorlar. Siz bu konuya nasıl bir açıklık getirebilirsiniz. Diyetisyen olmak kârlı bir iş mi sizce?

Bilime, araştırmaya ve insana ilgisi ve sevgisi olan genç adayların bu meslekte başarılı olacaklarına inanıyorum. Diyetisyenlik mesleğinde insan sevgisi ve iletişimi mutlak. Genç arkadaşlara işin maddi getirisinden çok manevi tatminine odaklanmalarını öneririm. 


Son olarak eklemek istedikleriniz var mı? Sizi büyük bir ilgi ve sevgiyle takip eden takipçilerinize ya da bundan sonra takip edecek okurlarımıza neler söylemek istersiniz?

En değerli hazinemiz sağlımız. Bu hazineyi korumak için beslenmelerine, fiziksel aktivitelerine, stres yönetimlerine özen göstermelerini ve gerekli durumlarda da profesyonellerden destek almaya açık olmalarını tavsiye ederim.



Kaynakça:


*https://www.ipsos.com/tr-tr/vatandaslar-salgin-basindan-bu-yana-ortalama-66-kilo-almis


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
Deniz Hazar Türk diyet beslenme zayıflama diyetisyen obezite diyabet