Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: Plastik poşet kullanımı yarıya düştü


Google News

Yayınlama: 5 yıl önce

Son güncelleme: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Poşet kullanımının ilk 4-5 gündeki uygulamayla yüzde 50 azaldığını gördük."  şeklinde konuştu.

Çevre ve şehircilik Bakanı Murat Kurum,  türlü temaslarda  bulunmak için geldiği Kastamonu'da Vali Yaşar Karadeniz'i ziyaret etti ve il Değerlendirme Toplantısı'na  dahil oldu.

Valilik binasında basına kapalı gerçekleşen toplantının  sonrasında Kurum, gazetecilere  değerlendirmelerde bulundu.

illeri ziyaret ettiklerini, valiler, milletvekilleri, belediye başkanları ve AK Parti teşkilatıyla şehirlerin ihtiyaçlarını görüştüklerini  belirten Kurum, "Bu istişareler neticesinde kararlar almaya çalışıyoruz. Bugün Sarıkamış Harekatı'nın 104'üncü  sene dönümü. Ben bu harekatta şehit düşen askerlerimize ve  bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum."  şeklinde konuştu.

Kastamonu'da 100 bin metre karelik alanda kentsel yenileme yapılacak
Kastamonu'nun, Milli Mücadele'de,  istiklal Savaşı'nda, çanakkale'de  azami şehit veren illerin başında geldiğin e  dair görüşlerini aktaran Kurum, sözlerine  konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün yaptığımız toplantı çerçevesinde Kastamonu'ya ilişkin belli kararlar aldık. Mehmet Akif Ersoy'un istiklal Mücadelesi'nde  bütün Türkiye'ye seslendiği Nasrullah Cami'miz ve kalemiz var. Biz kentsel dönüşümü ikiye ayırdık. Bir tarihi mekansal dönüşüm, bir de eskimiş, köhnemiş alanlardaki kentsel dönüşüm. Nasrullah Camisi'nden başlayıp kaleye kadar gidecek alanda biz Milli Mücadele, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde yapılmış tarihi eserlerimizi gün yüzüne çıkarmak ve buranın dönüşümünü yapmak adına  takriben 100 bin metrekarelik alanda bir kentsel yenileme  tasarısı yapacağız ve yarın itibariyle bu projeye başlayacağız."

"800  mesken inşa edeceğiz"

Bölgede bulunan vatandaşlar için Toplu Konut idaresi ile örencik  bölgesinde 800  mesken inşa edeceklerini  vurgulayan Kurum, " Yaptığımız bu  ihtiyat alanlara vatandaşların mağdur olmayacak şekilde taşınmaları ve daha  muasır ve  sarsıntı riski az olan binalara taşınması suretiyle bu tarihsel dönüşümü yaparak Kastamonu'nun tarihini, kültürünü, turizmini ve kalkınmasını sağlayacak bu  ehemmiyetli projeyi inşallah çok yakın zamanda gerçekleştirmiş olacağız ve bu projeye yarın itibariyle belediyemizle Toplu Konut idaresi Başkanlığımızla, Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzle, Bakanlığımızla bir  tüm olarak bu projenin startını vermiş olacağız."  şeklinde konuştu.

Türkiye'nin 81 ilinde Millet Bahçesi projesinin olduğunu, Kastamonu'ya da Millet Bahçesi yapacaklarını  anımsatan Kurum, şunları  anlattı:

"Kuzeykent Mahallesi'nde  takriben 240 dönüm alan üzerinde imalatının Toplu Konut idaresi Başkanlığımız tarafından gerçekleştirilecek bir  halk bahçesini Kastamonu'ya kazandırıyoruz. Millet bahçesi içinde yürüme yolları, bisiklet yolları,  halk kıraathanesi ve Kastamonulu vatandaşlarımızın  gereksinim duyacağı  bütün sosyal alanları barındıracak. Bu projeyi 2019 yılı içinde başlatıyor olacağız."

Kastamonu'nun atık su  tasfiye projesinin ihalesinin bu  sene gerçekleşeceğini aktaran Kurum, vahşi depolamayı ortadan kaldıracak  kararlı depolama tesisi ihalesinin de bu  sene içinde yapılacağını  belirtti.

şehir içi kanalizasyon, içme suyu, atık su, yağmur suyu şebekeleri için de belediyeye kaynak aktaracaklarını  belirten Kurum, bu problemleri de çözeceklerini  aktardı.

"Sosyal medyadaki eleştirileri dikkate alıyoruz"

Plastik poşetlerin ücretli olmasına ilişkin düzenlemenin 1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başlandığını  anımsatan Kurum, poşetlerin dünyanın  nice noktasında ücretli olduğunun altını çizdi.

"Poşet uygulaması bugün baktığınızda gelişmiş  bütün ülkelerde ücretli." diyen Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa Birliği ülkelerine baktığınızda, gelişmiş ülkelere baktığınızda  bütün ülkelerde ücretli kullanım  mevzubahis. Hatta üçüncü dünya ülkeleri diyebileceğimiz ülkelerde  da, poşetlerin kullanımını  eksiltmek  maksadıyla, ücretli olduğunu görüyoruz. Bizim de yılda 30-35 milyar poşet tükettiğimizi düşünürseniz ve bu poşetlerin denizde 400, doğada 800 yılda doğaya karıştığı düşünüldüğünde bu uygulamanın geçmesi çok  zaruri."

Sosyal medyadaki eleştirileri dikkate aldıklarına da  dair görüşlerini aktaran Kurum, "Yapılması gereken düzenlemeleri Bakanlığımız bünyesinde yapmaya çalışıyoruz. Aslolan bu poşetlerin doğaya verdiği  zayiat ve gelecek nesillere bırakacağımız ülkemiz ve şehirlerimiz. Poşet kullanımının ilk 4-5 gündeki uygulamayla yüzde 50 azaldığını gördük. Bu uygulamanın devam etmesi hem gelecek nesiller hem de şehirler adına  ehemmiyetli."  şeklinde konuştu.

"Sıfır Atık Projesi 100 bin kişiye istihdam sağlayacak"

Sıfır Atık Projesi'ne de  dair görüşlerini aktaran Bakan Kurum, projenin  ehemmiyetine  değindi.

Sıfır Atık Projesi'nde çöplerin kaynağında ayrıştırılarak bertaraf edilmesinin amaçlandığın a değinen Bakan Kurum,  şunları  belirtti:

"Konuştuğumuz projelere baktığımızda  kararlı depolama sahaları, atık su  tasfiye hizmetlerinden bahsediyoruz. Bunlar doğaya atılan çöplerden kaynaklanıyor. Biz, Sayın Emine Erdoğan himayesinde Sıfır Atık Projesi'ni yürütüyoruz. Sıfır Atık Projesi  çerçevesinde artık biz çöp toplamak istemiyoruz. çöpleri kaynağında ayrıştırarak  gidermek istiyoruz. Bu proje ülke geneline yayıldığında yıllık 20 milyar lira  tutum sağlayacağız ve 100 bin kişiye istihdam sağlayacağız. O yüzden bu proje bizim için çok  ehemmiyetli. Aynı kararlılıkla yürüyeceğiz. Vatandaşımızın da gösterdiği duyarlılıktan  dolayı çok teşekkür ediyorum. Her  vakit bizim yanımızda oldular. Milletvekillerimize teşekkür ediyoruz bu uygulamayı meclisten geçirdiği için."

Kurum, sokak hayvanları noktasında yapılması gereken projeleri belediyelere bildirdiklerini  anlattı.

Bakan Kurum, "Sokak hayvanlarının sokaklarda barınması noktasında yaşanan sıkıntılardan  ötürü barınma ihtiyaçlarını giderecek projeleri geliştirilmesini bildiriyoruz. Belediyelerimiz de buna ilişkin projeler geliştiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve Adalet Bakanlığımız proje yürütüyorlar. inşallah sokak hayvanlarının daha iyi şartlarda yaşaması adına bu mekanlar  bölüm  bölüm yapılıyor ve yapılmaya devam edecek."  şeklinde konuştu.

 


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum