Borsa neden düşüyor? 6 Mart Çarşamba BIST 100 endeksi ile borsa bugün neden düştü?


Google News

Yayınlama: 2 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,05 düşüşle 8.856,29 puandan başladı. Gün boyu dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi günü yüzde 1,31 düşüşle 8.744,58 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi'nin Düşmesinin Nedenleri


Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi haftanın üçüncü iş gününü yüzde 1,31 değer kaybıyla tamamladı. Yatırımcılar, son dönemde yaşanan düşüşün nedenlerini araştırmaya başladı. Bir hissenin değerini belirleyen faktörler arasında arz talep dengesi ve endeksteki dalgalanmalar büyük bir rol oynamaktadır.

Bugün, 6 Mart Çarşamba, BIST 100 endeksiyle borsanın neden düştüğüne bakalım. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,31 değer kaybederek 8.744,58 puandan tamamlandı. Endeks, önceki kapanışa göre 115,93 puan azalırken, toplam işlem hacmi 108,7 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,89, holding endeksi ise yüzde 1,02 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran spor sektörü yüzde 4,24 ile öne çıkarken, en çok gerileyen ise bilişim sektörü oldu, yüzde 6,04 kaybetti.

Analizlere göre, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimi için acele etmeyeceklerini belirtmesi, piyasalarda oynaklığı artırdı ve yerli piyasalarda satış ağırlıklı bir seyir izlendi.

Yarın yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise Almanya'da fabrika siparişleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.700 ve 8.600 seviyeleri destek konumunda bulunurken, 8.900 ve 9.000 puanlar direnç olarak öne çıkıyor.

Öte yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları attı. TCMB, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında, TL ticari krediler için aylık büyüme sınırını yüzde 2,5'ten yüzde 2'ye indirdi. Ayrıca, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırını da yüzde 2'ye düşürdü. Taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildi. TCMB'nin açıklamasında, menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılıkların oluşturulması ve parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiği ifade edildi.

Son olarak, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk İslami bankacılığının 2024'te önceki yıllara kıyasla yavaş da olsa sektör ortalamasının üzerinde büyümeyi sürdüreceğini bildirdi. Fitch Ratings'in Türkiye değerlendirme raporu da yatırımcıların dikkatini çekmektedir.

Bugün, yurt içinde veri gündemi sakin bir seyir izlerken, yurt dışında Almanya'da ticaret dengesi, Avro Bölgesi'nde perakende satışlar, ABD'de ADP özel sektör istihdamı, Fed'in Bej kitap raporu ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın Kongre'de yapacağı sunum takip edilecektir.

Teknik açıdan, BIST 100 endeksinde 8.800 ve 8.700 seviyeleri destek olarak görülürken, 8.900 ve 9.000 puanlar ise direnç olarak öne çıkmaktadır.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Borsa İstanbul