Belçika'da Türk ve Kürt gruplar arasında çatışmalar: OIaylar nasıl başladı, yetkililer ne diyor?


Google News

Yayınlama: 1 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Belçika’nın Hasselt kentine bağlı Heusden-Zolder ve Houthalen-Helchteren ilçelerinde Türk ve Kürt azınlığa mensup gruplar arasında yaşanan olaylarda yaralananlar olduğu bildiriliyor.

Belçika'da Türk ve Kürt gruplar arasında çıkan çatışmalar, Hasselt kentine bağlı Heusden-Zolder ve Houthalen-Helchteren ilçelerinde gerçekleşti. Pazar akşamı meydana gelen çatışmalarda biri ağır olmak üzere 6 kişi yaralandı. Polis, olaylara karışan bir kişinin gözaltına alındığını ve diğer şüphelilerin belirlenmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Gece yarısından itibaren durumun normale döndüğü, ancak güvenlik önlemlerinin hala devam ettiği belirtiliyor.

Olayların nasıl başladığına dair bilgilere göre, Hollanda ve Almanya'dan gelen yaklaşık 5 bin Kürt, Pazar günü Leuven kenti yakınlarındaki Kessel-Lo ilçesinde düzenlenen Nevruz kutlaması için bir araya geldi. Kutlamaların ardından küçük bir araba konvoyu öğleden sonra Heusden-Zolder'a geri döndü. Belçika medyasına göre, konvoydaki Kürt grup, bölgede yoğun olarak yaşayan Türk topluluğun tepkisini çeken semboller taşıyarak geçerken tartışmalara neden oldu. Bu durum bir Türk erkeğin fiziksel saldırıya uğramasıyla sonuçlandı. Olayın duyulmasının ardından sosyal medya aracılığıyla çatışmalar farklı mahallelere yayıldı.

Heusden-Zolder ve Houthalen-Helchteren ilçelerinde yaşanan olayları takip etmek için polis helikopterleri yönlendirildi. Polis, taraflara sükunet ve işbirliği çağrısı yaparak gerilimin daha da artmasını önlemeye çalıştı. Heusden-Zolder Belediye Başkanı Mario Borremans, durumun kontrol altına alındığını ve başka olay yaşanmadığını belirtti. Belçika'daki Kürt örgütleri, olayları protesto etmek için bugün Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu önünde gösteri düzenlemesi çağrısı yaptı.

Heusden-Zolder, Belçika'daki eski kömür madenlerine sahip olan bir bölgedir. Kent ve çevresinde, çoğunluğu Belçika vatandaşı olan yaklaşık 10 bin Türkiye kökenli göçmen yaşamaktadır. Kentteki Türkiye kökenli göçmenlerin çoğunluğu Kayseri, Yozgat, Çorum ve Ardahan'ın Posof ilçesi ile Karadeniz bölgesinden gelmektedir. Heusden-Zolder'da Avrupa'nın ilk Türk futbol takımı olan F.C Anadol kurulmuştur ve aynı zamanda Avrupa'nın ilk camisi olan Selimiye Camii de bu ilçede açılmıştır.



Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.