Bakanlık incelemeye başladı: IBAN’la alınan ödemelere kesilecek ceza


Google News

Yayınlama: 2 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Müşterilerini IBAN'la ödemeye yönlendiren, alışveriş karşılığında fiş kesmeyen esnafa kötü haber geldi. Ödemeyi banka hesabından alıp fiş vermeyen işletmelere her bir fiş için 3.400 TL ceza kesilecek.

İnceleme ve Cezalar


Hazine ve Maliye Bakanlığı, tüm işletmelerin hesaplarına IBAN yoluyla gelen transferleri incelemeye başladı. Ödemeyi banka hesabından alıp fiş vermeyen işletmelere her bir fiş için 3.400 TL, fatura vermeyen işletmelere ise her bir fatura için 3.400 TL'den az olmamak üzere belgede yer alması gereken tutarın %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca, vergi kaybına neden olan işletmeler de vergi incelemesi ile karşı karşıya kalacak.

Vergi Denetimi ve Cezalar


Beyan edilmemiş hasılat nedeniyle vergi kaybına sebep olan işletmeler de vergi incelemesine tabi tutulacak. Yapılan tespitlere dayanarak dönem matrahları takdir edilecek ve vergi cezaları kesilecektir.

İnceleme Kapsamı


İşletmelere ve işletmeyle ilişkili tüm hesaplara IBAN yoluyla gelen transferler inceleniyor. Bu kapsamda, sadece işletme sahiplerinin değil, yakınlarının ve çalışanlarının hesapları ile kiralama yoluyla kullanılan hesaplar da denetleniyor. Banka hesap hareketleri, tapu ve araç sicilleri gibi verilerden yola çıkılarak incelemeler yapılıyor.

Diğer Denetimler


Gerçek kazançlarını beyan etmeyenler de denetim kapsamına alınıyor. Ayrıca, kiralama yoluyla edinilen banka hesapları da MASAK mevzuatı çerçevesinde terörün finansmanı, kara para aklama, yasa dışı bahis gibi suç unsurları içeren eylemler kapsamında inceleniyor.

Ticaret Bakanlığı da IBAN kiralama ilanları başta olmak üzere sosyal mühendislik dolandırıcılığına karşı uyarıda bulunarak, "Bir banka hesabının maddi menfaat karşılığında başka kişiler tarafından kullanılmasına izin vermek, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu'na göre suç teşkil ediyor" demişti.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.