Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılmaya hazırlanıyor: 'Bu hikayenin başlangıcıydı'


Google News

Yayınlama: 2 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

14 gündür Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunan uzaya giden ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın Dünya'ya dönüş hazırlığı başladı.

Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan dönüşe hazırlanıyor ve uzaya giden ilk Türk astronot olarak tarihe geçiyor. Gezeravcı, kalkış öncesinde düzenlenen veda töreninde ekibi ve Türkiye'ye teşekkür etti. Ayrıca, Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevini gerçekleştirmenin büyük bir onur ve mutluluk olduğunu belirtti. Gezeravcı'nın dönüşü, Axiom Space tarafından canlı yayınlandı.

Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün boyunca kaldığı süre içinde 13 deney gerçekleştirdi.

Gezeravcı, Dragon kapsülü ile birlikte dünyaya dönüyor ve kapsülün ABD'nin Orlando açıklarında okyanusa inmesi bekleniyor. Gezeravcı'yı uzaya taşıyan araç, 16 Ocak'ta ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılmıştı. Ax-3 Misyonu astronotları Michael López-Alegría, Walter Villadei, Marcus Wandt ve Alper Gezeravcı 20 Ocak Cumartesi günü Uluslararası Uzay İstasyonu'na giriş yapmıştı.

Alper Gezeravcı, 1979 yılında Mersin'in Silifke ilçesinde doğdu. İstanbul Hava Harp Okulu'nda Elektronik Mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamladı ve Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde yüksek lisans yaptı. Türk Hava Kuvvetleri'nde savaş pilotu olarak görev yaptı ve F-16 dahil birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesine sahip oldu. Ayrıca Türk Hava Yolları'nda 7 yıl kaptan pilotluk yaptı. Son olarak Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak görev yaptı.

Alper Gezeravcı'nın uzayla ilgili bir hayali olmadığını ancak Türkiye'nin insanlı ilk uzay projesi için başvuru çağrısı haberlerini gördükten sonra başvurmaya karar verdiğini belirtti. Başvurular sonucunda 36 bin aday arasından seçilen 30 kişi Ankara'ya çağrıldı. Adayların seçilmesinde mühendislik, fizik, tıp ve astronomi alanlarında gösterdikleri faaliyetlerin yanı sıra yaptıkları sporlar da etkili oldu. Seçilen adaylar Ankara'da tıbbi ve psikolojik testlere tabi tutuldu.



Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.