Ali İpin kimdir, nereli, kaç yaşında, mesleki kariyeri ve hayatı...


Yayınlama: 4 ay önce

Son güncelleme: 3 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Televizyonda sık rastladığımız isimlerden biri olan Ali İpin aslında kimdir, nereli ve kaç yaşında? Ali İpin hakkında tüm detaylar ve çok daha fazlası Bildirio'da...

Ali İpin Kimdir?

21 Aralık 1955 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi.

Ali Ragıp İpin, 1975 senesinde girdiği Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nü 1978 senesinde bitirdi.

1981 yılında Devlet Tiyatrosu'yla yollarını ayırdıktan sonra İsviçre'nin Cenevre şehrindeki Conservatoire de Geneve'nin drama bölümünde tiyatro eğitimlerine devam etti.

1982 senesinde Türkiye'ye gelen ve Devlet Tiyatrosu'na giren Ali İpin, 1985 tarihinde altı aylığına Cenevre'ye gönderildi. 

Bu zaman içerisinde La Cour des Miracles tiyatrosunda reji asistanlığı görevini üstlenen sanatçı, Devlet Tiyatrosu'nda kırktan fazla oyunda oynamıştır.

Aynı zamanda altı oyunda da yardımcı yönetmenlik yapmıştır.

Kurtlar Vadisi adlı dizide Kirve rolüyle tanınan usta oyuncu, Yaprak Dökümü, Kuzey Rüzgarı, Korkusuzlar, Tatlı Bela Fadime, Güzel Köylü gibi dizilerde de oynamıştır.


Yönettiği Tiyatro Oyunları : 

Harputta Bir Amerikalı : Cevat Fehmi Başkut – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 2005

Bir Kuşluk Vakti : Raşit Çelikezer – Ankara Devlet Tiyatrosu – 2004


Rol Aldığı Tiyatro Oyunları:

Yağmur Durduğunda (oyun) : Andrew Bovell – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 2012

Lozan (oyun) : Memet Baydur – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 2009

Ne Dersiniz Azizim : Aziz Nesin – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 2008

Bahçemdeki Ayı : Refik Erduran – Ankara Devlet Tiyatrosu – 2002

Vahşi Batı : Sam Shepard – Ankara Devlet Tiyatrosu – 2001

Tahta Çanaklar : Edmund Morris – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1999

Romulus Büyük Romulus : Friedrich Dürrenmatt – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1999

Tütüncü Dükkanı : Jose Luis Alonso de Santos – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1998

Ateşle Oynayan : Nihat Asyalı – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1997

Ana (oyun) : Karel Çapek – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1996

Resimli Osmanlı tarihi : Turgut Özakman – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1996

Ne Güzel Bir Gün : Micnel De Gehllderode – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1995

İyi : Cecil Philip Taylor – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1994

Çocuğum : Margeret Mayo – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1994

Bir Kadın Bir Erkek Vardı : Ferdi Merter – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1993

Woyzeck : Georg Büchner – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1992

Galilei'nin Yaşamı : Bertolt Brecht – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1990

Yunus Diye Göründüm : Nihat Asyalı – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1989

Beyaz Geceler : Fyodor Dostoyevski – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1989

Ebedi Koca : Fyodor Dostoyevski Victor Haim – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1988

Bir Kadın Bir Düş Bir Oyun : Alan Aycborn – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1987

Soytarılar Okulu : Friedrich Karl Waechter – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1985

Hırçın kız : William Shakespeare – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1985

Mine (oyun) : Necati Cumalı – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1983

Altın Göl : Ernest Thompson – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1983

Yine Başladılar Şarkılarına : Max Firsch – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1982

Üç Kız Kardeş : Anton Çehov – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1982

O Güzelim Kaymaklı Dondurma Rengi Elbise : Ray Bradbury – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1980

Tartuffe : Moliere – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1980

V.Frank : Friedrich Dürrenmatt – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1979

Arturo Ui'nin Önlenebilir Yükselişi : Bertolt Brecht – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1979

Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım : Haldun Taner – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1978


Filmografisi:

Kurtlar Vadisi Pusu-2015-Kirve

Güzel Köylü-2014 

Umut Yolcuları-2010

Aşk Bir Hayal-2010 - Baran ağa

Münferit – 2007 – Şef

Fırtınalı Aşk – 2007 – Ekrem Tekinsoy

İstiklal: Söğütlü Hacer Ana – 2007

Tatlı Bela Fadime – 2007 – Hulusi

Korkusuzlar – 2007

Kuzey Rüzgarı – 2007 Cahit Hakman

Sırça Köşk – 2006 Üstün Sözeri

Cemile – 2006 – Mümtaz

Yaprak Dökümü – 2006 – 1. Sezon – Fahrettin

Kaleiçi – 2005 – Soner Karaali

Ömer Seyfettin: And ve Kaşağı – 2005 – Dadaruh

The Net 2.0 – 2005

Kurtlar Vadisi – 2004-05 – 3. Sezon – Kirve

Cumhurbaşkanı Öteki Türkiye'de – 2004 – Emniyet Genel Müdürü

Müjgan Bey – 2004 – Fikri

Aliye – 2004 – Balkan Hoca

Yuvadan Bir Kuş Uçtu – 2003

Kasabanın İncisi – 2003 – Nihat

Serseri Aşıklar – 2003

Sevdim Seni Bir Kere – 2003 – Cengiz Bey

Baba – 2003

Alacakaranlık – 2003

Asmalı Konak – 2002 – Kemal

Çocuklar Duymasın – 2002

Ben Bir İnsan – 2002

Saksıdaki Ağaç – 2001

Nasıl Evde Kaldım – 2001

Samyeli – 2000


Yorumlar

Yorum Yap

Benzer İçerikler
Ali İpin kim kimdir