ABD Piyasalarında Trump senaryoları


Google News

Yayınlama: 3 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

ABD’de Kasım 2024 başkanlık seçiminde DeSantis’in çekilmesiyle Cumhuriyetçi Parti’nin adaylığı için Trump ve Haley yarışacak. Wall Street, Trump’ın olası dönüşünün dolar ve ABD tahvil getirilerini yükselteceği görüşünde.

ABD'nin Florida eyaletinin Cumhuriyetçi valisi Ron DeSantis, Kasım 2024 başkanlık yarışından çekilme kararı aldı. Bu kararla birlikte Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olarak yarışacak sadece iki isim kaldı: eski ABD Başkanı Donald Trump ve eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ve eski South Carolina Valisi Nikki Haley. DeSantis, New Hampshire ön seçimlerinden iki gün önce aday adaylığından çekildiğini duyurdu ve Cumhuriyetçi Parti'nin adayı kim olursa onu destekleyeceğini belirtti. Ancak Trump'ın, Haley ve mevcut Demokrat Başkan Joe Biden'dan daha iyi bir seçim olacağı görüşünde olduğunu ifade etti.

CNN ve New Hampshire Üniversitesi tarafından yapılan bir ankete göre, DeSantis'in Florida'daki Cumhuriyetçi oyların yalnızca %6'sına sahip olduğu, Trump'ın ise oyların %50'sini, Haley'nin ise oyların %39'unu aldığı görüldü.

Bloomberg News tarafından görülen bir davetiyeye göre, Wall Street milyarderleri Stanley Druckenmiller, Henry Kravis, Ken Langone ve Cliff Asness, 30 Ocak'ta New York'ta Nikki Haley'nin başkanlık kampanyası için bir bağış toplama etkinliğine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Trump'ın yeniden seçilmesi durumunda piyasaları nelerin beklediği konusunda Wall Street'te değerlendirmeler yapılmaya başlandı. İlk değerlendirmelere göre, eski başkanın yeniden seçilmesi halinde tarife ve vergi planlarının tahvil getirileri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceği, doları güçlendirebileceği ve ticaret ortaklarının para birimleri üzerinde baskı yaratabileceği düşünülmektedir. Ancak piyasaların bu kez daha hazırlıklı olacağı ve 2016 benzeri bir dalgalanma beklemediği ifade edilmektedir.

Deutsche Bank stratejisti Alan Ruskin, "Trump etkisi"nin euro, yuan ve Meksika pezosu gibi önemli para birimleri için negatif, dolar için ise pozitif olduğunu belirtmiştir. Deutsche Bank stratejistleri, Fed faiz oranlarının düşmesi durumunda bile seçimlerin doları bu yıl muhtemelen 2023'teki aralıklarda tutacağını ve seçim risklerinin artmasıyla birlikte yıl boyunca dolara yönelik güvenli liman talebinin devam etmesinin muhtemel olduğunu değerlendirmektedir.

Goldman Sachs'tan Dominic Wilson ve Vickie Chang, hem Beyaz Saray'ın hem de Kongre'nin kontrolünü Demokratların değil Cumhuriyetçilerin kazanmasının daha olası göründüğünü ifade etmişlerdir. Bu durumun, Fed'i ekonomideki potansiyel aşırı ısınmaya karşı tetikte tutarak, özellikle uzun vadeli tahvillerde getirilerin yükselmesiyle sonuçlanabileceği öngörülmektedir.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.